Svijet     | 07.09.2021. 11:13 |

Baze podataka koje su kreirale SAD sada ostaju kao sredstvo represije talibana

FENA Internet

BOSTON, 7. septembra (FENA) - Tokom dvije decenije, Sjedinjene Države i njihovi saveznici potrošili su stotine miliona dolara na izgradnju baza podataka za afganistanski narod. Može se reći da je cilj bio plemenit: Promovirati zakon i red i odgovornost vlasti te modernizirati ratom opustošenu zemlju, piše AP. 

No, u trenutku kada su talibani munjevito preuzeli moć, najveći dio tog digitalnog aparata - uključujući biometrijske sisteme za provjeru identiteta - pao je u ruke talibana.

Izgrađen s nekolicinom mjera za zaštitu podataka, sada je tu rizik da taj uspostavljeni sistem postane visokotehnološki alat za nadzor države nad svojim stanovništvom.

Kako talibani postepeno uspostavljaju vlast na svim poljima, postoji opravdana zabrinutost da će se te baze podataka koristiti za društvenu kontrolu i za kažnjavanje neprijatelja.

Konstruktivno korištenje takvih podataka podrazumijeva jačanje obrazovanja, osnaživanje žena, borbu protiv korupcije - zahtijeva demokratsku stabilnost, a ti sistemi nisu bili konstruirani za scenarij poraza od talibana.

- To je užasna ironija - rekao je Frank Pasquale, predavač na predmetu nadzornih tehnologija na Pravnom univerzitetu Brooklyn.

Podvukao je da je to zapravo prava lekcija i savršen primjer poslovice koja ima posljedice u stvarnom životu ,,da je put u pakao popločan je dobrim namjerama."

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana