Ekonomija     | 07.09.2021. 11:20 |

Sljedećeg mjeseca raspisivanje tendera za utopljavanje 15 javnih objekata u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS poduzima sve potrebne aktivnosti kako bi se što prije počelo s utopljavanjem 40 javnih objekata u Kantonu Sarajevo, a u sklopu višemilionskog projekta "Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo".

Kako je danas najavljeno, najkasnije za mjesec dana bit će raspisan tender za izbor izvođača radova na prvih 15 objekata.Značaj ovog projekta je ogroman imajući u vidu da je rješavanje problema zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo u vrhu prioriteta aktuelne Vlade.

Nakon potpunog zastoja u implementaciji projekta u prethodnom periodu, ove godine su ‘otkočeni’ svi procesi, te su konsultanti intenzivno radili na izradi detaljnih energijskih audita, te izradi i reviziji projektne dokumentacije.

Danas je projekat "Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo" došao na korak bliže realizaciji potpisivanjem ugovora o podršci implementaciji, a što uključuje i provođenje procedura odabira/nabavki izvođača radova kao i nadzor nad izvođenjem radova.

Ovaj ugovor potpisali su ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović i Fethi Silajdžić, u ime konzorcija ENOVA d.o.o. Sarajevo, CONING d.o.o. Sarajevo i PPG d.o.o. Sarajevo. Ministar Hadžiahmetović najavio je da su Glavni projekti ‘utopljavanja’ za 15 javnih objekata već završeni i revidirani i ovo je posljednji korak prije izbora izvođača radova.

“Konsultanti će imati zadatak da odmah pristupe izradi tenderske dokumentacije za izbor izvođača radova i očekujem da će objava tendera biti najkasnije za 30 dana. Vrijednost radova za koje će se raspisati tender iznosit će oko sedam miliona KM i očekujem da ćemo u konačnici izabrati kvalitetnog izvođača koji će izvesti radove u predviđenim rokovima,” izjavio je ministar Hadžiahmetović.

Vrijednost ugovora potpisanog sa konzorcijem ENOVA je 1,1 milion KM, a rok za izvršenje usluge je oktobar 2023. godine.

Fethi Silajdžić, potpisnik ugovora uime konzorcija nije krio ponos što je domaći konzorcij dobio povjerenje naručioca.

„Velika nam je čast raditi na ovom izuzetno važnom projektu za Kanton Sarajevo koji treba da donese značajne uštede, unaprijedi stanje okoliša i doprinese boljoj iskorištenosti javnih objekata,” izjavio je Silajdžić.

U junu ove godine su ministar Enver Hadžiahmetović i direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Manuela Naessl potpisali Ugovor o grantu za tehničku pomoć čime su osigurana sredstva i za ove konsultantske usluge.

U okviru projekta će 40 javnih objekata u KS dobiti nove fasade, stolariju, rasvjetu i poboljšani sistem grijanja. Planiran rok za završetak cijelog projekta je oktobar 2023. godine, saopćeno je iz Službe za protokol i pres Kantona Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!