Bosna i Hercegovina     | 07.09.2021. 08:36 |

IGK: Izbori u Kanadi ključni trenutak za kanadske Bosance i Hercegovce

FENA Saopćenje

OTTAWA, 7. septembra (FENA) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) ističe, u povodu parlamentarnih izbora u Kanadi 20. septembra ove godine, ulogu kanadskih Bosanaca i Hercegovaca i njihovih organizacija i zajednica u jačanju kulturnog mozaika kanadskog društvenog oblika.

Kako ističu u saopćenju, kanadski Bosanci i Hercegovci nisu strano tijelo u kanadskom društvenom sistemu, već njegov bitni, razvojni, organski, konstruktivni dio.

- Zbog toga, istovremeno sa otporom prema asimilaciji, trebaju razvijati potrebu integracije u kanadski društveni sistem, prihvatanjem svih vrijednosti koje nisu u suprotnosti sa bh. tradicijom. Za realizaciju tog cilja potreban je politički angažman u Kanadi, uključujući i kandidovanje za parlament Kanade, uključivanje u politički rad kanadskih parlamentarnih partija i druge slične aktivnosti - kaže se.

Kad su izbori u pitanju, iz IGK naglašavaju obavezu da pomognu onim kandidatima, koji podržavaju vrijednosti istine, pravde, slobode i jednakosti.

- Podržite političke partije i kandidate koji su dali doprinos da se bosanski jezik prizna u Kanadi, da se narodno ime Bošnjak upotrebljava u kanadskim statističim podacima, da kanadski parlament usvoji dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici i BiH, da se Svjetski dan bijelih traka adekvatno obilježi u Kanadi, da Kanadski muzej za ljudska prava ima stalnu postavku o genocidu u Srebrenici i BiH, da se o genocidu u Srebrenici i BiH uči u kanadskim školama, da imamo parlamentarnu peticiju koju je potpisalo više hiljada Kanađana o krivičnom sankcionisanju negatora genocida u Srebrenici, da se podigne spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u Kanadi – navodi se.

Važno je, kako kažu, da kanadsko društvo prepozna opasnosti od govora mržnje i na odgovarajući način zaštiti manjine od eskalacije mržnje i diskriminacije.

- Bitno je da se podrže kandidati koji osuđuju govor mržnje i negiranje države BiH i negiranje genocida u BiH i svijetu. Izbori u Kanadi predstavljaju ključni trenutak za kanadske Bosance i Hercegovce, da izaberu predstavnike čija politika će pozitivno utjecati na bh. zajednicu u Kanadi i na državu BiH. Zato je važno da ispune građansku dužnost i glasaju na predstojećim izborima i tako izraze demokratsko pravo na glas i mišljenje - navodi se u saopćenju IGK-a.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: U utorak do ponoći rok za izvješća o financiranju promidžbe

Priopćenje za javnost liste HDZ-a - nositelj Zvonko Milas (XI. izborna jedinica)

Hrvatska lijeva oporba s dvije liste izlazi na parlamentarne izbore

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'