Kultura     | 03.09.2021. 19:24 |

Kina razvila prototip minijaturnog helikoptera

FENA Internet

PEKING, 3. rujna (FENA) - Kina je razvila prototip minijaturnog helikoptera za nadzor u  misijama na Marsu, nakon što je njihov robotski rover izvršio povijesno slijetanje na Crveni planet prije nekoliko mjeseci.

Prema fotografiji objavljenoj na web stranici Kineske nacionalne svemirske agencije, prototip je po izgledu sličan robotskom helikopteru Ingenuity, kojeg je NASA razvila ove godine za svoj rover Perseverance.

Iz agencije su priopćili da bi helikopter mogao biti alat za daljnje kinesko istraživanje Marsa, ali nisu naveli više detalja, prenose svjetski mediji.

Kina je u svibnju po prvi put svojim roverom sletjela na Mars i tako postalo druga država nakon Sjedinjenih Američkih Država koja je to učinila. NASA-in najnapredniji rover, Perseverance, sletio je na Crveni planet u veljači.

NASA je u travnju potvrdila da je njihov minijaturni helikopter, težak 1,8 kilograma, uspješno izvršio svoj prvi let od 40 sekundi te da se uzdigao na visinu od oko tri metra, ostao na mjestu oko 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Marsa.

Ingenuity je od tada napravio više od 10 izleta i prešao udaljenost od preko dva kilometra s vremenom leta od ukupno 20 minuta.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!