Bosna i Hercegovina     | 03.09.2021. 14:49 |

Drugu dozu cjepiva protiv COVID-19 dati što ranije, unutar preporučenog razmaka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. septembra (FENA) - Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Koordinacioni tim za realizaciju vakcinacije protiv COVID-19 u Kantonu Sarajevo obavijestio je građane koji su primili prvu dozu vakcine AstraZeneca i Sinopharm o terminima revakcinacije.

- Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju preporučuje da se druga doza cjepiva protiv COVID-19 daje što ranije, unutar preporučenog razmaka, uzimajući u obzir porast broja oboljelih i prijetnju od širenja delta varijante SARS-CoV-2 u Federaciji BiH, kao i činjenicu da je kod osoba koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele COVID-19 primjena jedne doze cjepiva manje učinkovita. U skladu s tim skraćen je termin revakacinacije vakcinom AstraZeneca, sa ranijih osam do 12 sedmica na šest sedmica - navodi se.

Građani mogu doći na datum revakcinacije, bez obzira na to da li su dobili poziv preko platforme Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

- Oni koji su propustili termin za revakcinaciju, mogu to obaviti svaki dan na Zetri od 8 do 20 sati. Punktovi za vakcinaciju su Olimpijska dvorana Zetra, te domovi zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža i Novi Grad - ističe se.

Kako naglašavaju, na Zetri je moguća revakcinacija građana koji su prvu dozu primili izvan Kantona Sarajevo, vakcinama AstraZeneca i Sinopharm.

Iz Ministarstva zdravstva pozivaju građane Kantona Sarajevo na vakcinaciju u što većem broju, uz poštivanje svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera. 

- Još jednom naglašavaju da je vakcinacija najbolji način da građani zaštite sebe, svoju porodicu i osobe oko sebe da bi svi što prije nastavili normalno živjeti, bez ograničenja i mjera koje su zbog epidemije još na snazi - saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'