Svijet     | 03.09.2021. 10:19 |

Iranski ministar Amirabdollahian: SAD nema dobro razumijevanje regije

FENA Internet

TEHERAN, 3. septembra (FENA) - Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je u četvrtak da SAD nemaju dovoljno razumijevanja za regiju i njen narod, posebno Iran.

U telefonskom razgovoru sa svojim njemačkim kolegom Heikom Maasom, iranski visoki diplomata pozvao je Njemačku da okonča pregovore o isporuci BioNTech vakcine Iranu.

- Amerikanci bi trebali shvatiti da ne smiju govoriti bilo kojim drugim jezikom osim sa poštovanjem, ljubaznošću i logikom - izjavio je on.

Iran načelno potvrđuje bečke nuklearne pregovore, rekao je, dodajući da pregovori moraju dovesti do praktičnog ukidanja sankcija i ispunjenja legitimnih prava Irana.

Heiko Maas je sa svoje strane izrazio spremnost svoje zemlje za sve mjere za isporuku BioNTech vakcina Iranu, prenosi IRNA. 

Njemački ministar se također zahvalio Iranu i pozdravio njihove napore pri evakuaciji njemačkih državljana iz Afganistana, te pozvao na hitno ponovno pokretanje bečkih pregovora za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Nuklearni sporazum, čiji zvanični naziv glasi Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA) potpisali su 2015. godine Iran, SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i EU.

Prema ovom sporazumu, Teheranu je dozvoljeno obogatiti uranij do najviše 3,67 posto, a svjetske sile su zauzvrat pristale odustati od ekonomskih sankcija protiv Irana.

Međutim, SAD su se tokom mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa jednostrano povukle iz sporazuma 2018. godine i ponovo uvele sankcije Iranu, što je ponukalo Teheran da prestane poštivati nuklearni sporazum.

Iran je u januaru objavio novi plan za daljnje povećanje obogaćivanja uranija kao protumjeru sankcijama koje je uvela Trumpova administracija.

Uprkos odluci SAD-a o povlačenju, Njemačka, Francuska i Velika Britanija su u više navrata izrazile predanost sporazumu i pozvale Teheran da u potpunosti poštuje nuklearni dogovor.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Njemački ministar ekonomije Habeck doputovao u posjetu Ukrajini

EU priprema nove sankcije Iranu

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana