Kultura     | 04.09.2021. 11:00 |

Banjalučki 'Derviš i smrt' otvara 20. festival bh. drame zeničkog BNP-a

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 4. septembra (FENA) - Narodno pozorište Repubike Srpske iz Banje Luke, na čijoj će sceni 12. septembra biti izvedena predstava "Derviš i smrt“, bit će prva stanica ovogodišnjeg 20. festivala bosanskohercegovačke drame "Zenica 2021“, kojeg već dvije decenije organizira Bosansko narodno pozorište (BNP).

Festival će trajati do 20. septembra, a sve će ostale predstave biti igrane na Velikoj sceni zeničkog BNP-a.

Kako ističe direktor te ustanove Miroljub Mijatović, na takav su se potez odlučili "iz tehničkih razloga“. U ranijim izdanjima ovog festivala, neke su predstave bile igrane u sarajevskim pozorištima, a sada će prvi će put neka predstava biti igrana i u Banjoj Luci.  

-BNP Zenica nastavlja svoju dugogodišnju misiju, a to je da pomjera svoje granice i da se otvara za pozorišta iz cijelog regiona i svih dijelova Bosne i Hercegovine. Ovogodišnji festival otvaramo predstavom 'Derviš i smrt' u Banja Luci, na što smo, između ostalog, bili prinuđeni i zbog tehničkih uslova koje zahtjeva ta predstava. To je jedna velika predstava i bio bi je veliki izazov dovesti u Zenicu. Ali, ono što će BNP uraditi za svoju publiku, jeste da ćemo im obezbijediti kartu za predstavu te prevoz do Banje Luke i nazad. Dakle, to je poklon vjernim pratiteljima rada BNP-a Zenica, odnosno našim gledateljima - ističe Mijatović.

Kaže kako je planirano da će u Banja Luku putovati najviše 50 osoba, koje budu zainteresovane da pogledaju jedan, kako navodi, pozorišni spektakl.

-I sve ostale predstave su svojevrsni mali spektakli nastali na svojim matičnim scenama, a koje će svoje izvedbe, u okviru Festivala bh. drame, imati na Velikoj sceni BNP-a Zenica. U zvaničnoj je konkurenciji osam predstava - sedam iz drugih pozorišta iz BiH te predstava BNP-a Zenica 'Sedam strahova'. Gosti su nam ove godine pozorišta iz Banje Luke, Sarajeva, Tuzle, Prijedora i Mostara, a osnovna karakteristika Festivala je da su sve predstave trebale i jesu nastale po predelošcima bh. autora - podvlači Mijatović.

Podsjeća kako su to nekada u pitanju romani ili drugi književni oblici, a koji su pretočeni u drame, ali da su u svakom slučaju izvorni autori bh. pisci i spisateljice.

-Ovogodišnji članovi Stručnog žirija su glumac Vahid Džanković, dramaturginja Asja Krsmanović i reditelj Ivan Plazibat. Pored Stručnog, Festival bh. drame ima i Žiri novinara te Žiri publike. Predstave će biti prikazivane u periodu od 12. do 19. septembra, a nagrade će biti podijeljene 20. septembra - najavljuje.

Selekorica ovogodišnjeg festivala je teatrologinja Ljiljana Čekić iz Banja Luke, koja je u konkurenciji 20-ak predstava odabrala sedam, a osma je predstava "Sedam strahova“ koju je producirao BNP Zenica.

Samo će predstava "Derviš i smrt“, u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske, biti prikazana na sceni tog pozorišta (12. septembar, 20 sati), a sve će ostale predstave biti igrane na Velikoj sceni BNP-a Zenica i u istom terminu - 19.30 sati.

Raspored ostalih predstava, koje će biti igrane na Velikoj sceni BNP-a Zenica: „To nikad nigdje nije bilo“ (produkcija Narodno pozorište Sarajevo, 13. septembar), „Kreketanje“ (Narodno pozorište Tuzla, 14. septembar), „Sedam strahova“ (BNP Zenica, 15. septembar), „Nije čovjek ko ne umre“ (Pozorište Prijedor, 16. septembar), „Ništa nas ne smije iznenaditi“ (Pozorište mladih Sarajevo, 17. septembar), „Identitluk“ (Studio za izvedbene umjetnosti Mostar, HNK Mostar i NP Mostar, 18. septembar) i „Šindlerov lift“ (Kamerni teatar 55, 19. septembar).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Begagić dao prednost bh. savremenicima, 'Kiselina' otvara se 23. festival bh. drame u Zenici

Održan koncert ansambla violončelista 'Cellissimo' u Zenici

BNP Zenica predvodi dvogodišnji međunarodni projekt 'Feminističko čitanje klasika'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'