Svijet     | 02.09.2021. 12:53 |

Predsjednički izbori u Bugarskoj 14. novembra i treći ovogodišnji opći izbori

FENA Internet

SOFIJA, 2. septembra (FENA) - Bugarski parlament odredio je 14. novembar  kao datum za predsjedničke izbore, budući da se zemlja priprema i za svoje treće parlamentarno glasanje ove godine, nakon što su političke stranke odustale od pokušaja da formiraju vladajuću koaliciju nakon neuvjerljivih izbora.

Zastupnici su odluku donijeli  danas, dodajući kako će se drugi krug, ako bude potrebno, održati sedam dana kasnije.

Aktualni šef države Rumen Radev, koji od izbora 2016. i dalje visoko kotira, kandidirat će se za drugi petogodišnji mandat za uglavnom ceremonijalnu funkciju.

Radeva, 58-godišnjeg bivšeg zapovjednika zračnih snaga, podržavaju stranka protiv establišmenta ITN i socijalisti, te je vatreni kritičar bivšeg dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova iz stranke desnog centra GERB.

Druge političke stranke još nisu obznanile svoje kandidate za predsjednika.

Borisov je vodio većinu do aprila, kada su neuspješni parlamentarni izbori doveli do imenovanja privremene vlade od strane Radeva.

Nakon hitno provedene ankete u julu ponovno je došlo do rascjepa parlamenta, a izgleda da će Bugarska sada održati svoje treće opće izbore u novembru nakon što tri pokušaja ITN-a, GERB-a i Bugarske socijalističke stranke (BSP) da osvoje većinu u Narodnoj skupštini nisu uspjela.

Radev još mora odrediti datum parlamentarnih izbora, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dugotrajna politička neizvjesnost mogla bi omesti najsiromašniju državu članicu Evropske unije da se efikasno nosi s četvrtim valom pandemije COVID-a 19 i iskoristi novac iz multimilijardi eura vrijednog fonda za oporavak od krize uzrokovane koronavirusom.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo