Svijet     | 02.09.2021. 08:44 |

SAD će izdvojiti 60 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini

FENA Internet

WASHINGTON, 2. septembra (FENA) - Sjedinjene Države su obećale veću vojnu pomoć Ukrajini koja je u sukobu s Rusijom.

Nakon sastanka predsjednika Joea Bidena i njegovog ukrajinskog kolege Volodymyra Zelenskog u srijedu, Bijela kuća najavila je novi paket sigurnosne pomoći vrijedan 60 miliona dolara, prenosi dpa.

To će uključivati ​​dodatne protuoklopne sisteme Javelin i druge odbrambene strukture koje će omogućiti Ukrajini "da se efikasnije odbrani od ruske agresije", navodi se u zajedničkom saopćenju objavljenom nakon razgovora.

"Sjedinjene Države stoje uz Ukrajinu i nastavit će raditi na tome da Rusiju smatraju odgovornom za njezinu agresiju. Američka podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine nepokolebljiva je", dodaje se u saopćenju.

Sjedinjene Države su izdvojile 2,5 milijarde dolara za podršku ukrajinskim snagama od 2014. godine, uključujući više od 400 miliona dolara ove godine.

Ukrajinske vladine snage bore se s pobunjenicima koje podržava Moskva u dijelovima Donjecke i Luganske regije uz rusku granicu više od sedam godina. Prema procjenama UN-a do sada je poginulo 13.000 ljudi.

Sjedinjene Države i Ukrajina također su rekle da se i dalje protive projektu plinovoda Sjeverni tok 2 za Baltičko more "koji smatramo prijetnjom evropskoj energetskoj sigurnosti".

SAD namjerava nastaviti svoje napore "kako bi održao tranzitnu ulogu Ukrajine i sigurnost snabdijevanja u ovom razdoblju energetske tranzicije i spriječio upotrebu energije kao   geopolitičko oružje Kremlja".

Kijev strahuje od gubitka prihoda iz tranzitnih taksi ako Rusija transportira plin direktno u Njemačku i zaobiđe Ukrajinu preko plinovoda Sjeverni tok 2 koji će uskoro biti dovršen.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo