Bosna i Hercegovina     | 01.09.2021. 15:17 |

Premijer Hodžić i ministar Baraković uručili besplatne udžbenike osnovcima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. septembra (FENA) - Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković danas su povodom početka nove školske godine posjetili Osnovnu školu "Pazar“ i Katolički školski centar "Sveti Franjo“ u Tuzli i tom prilikom uručili učenicima besplatne udžbenike.

Na području TK nastava danas počinje u 88 osnovnih i 33 srednje škole, a oko 50.000 učenika će ući u učionice.

Vlada TK ove godine je osigurala besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda, te za učenike šestog razreda koji su u stanju socijalne potrebe, a po jedan udžbenik će dobiti i ostali učenici šestog razreda.

Zaželivši učenicima, roditeljima, nastavnicima i nastavnom osoblju sretan početak nove školske godine, premijer TK Hodžić je izrazio zadovoljstvo što se učenici nakon duže pauze vraćaju u školske klupe. Poručio je da je kvalitetno obrazovanje temelj društva.

- Sretni smo da su ova djeca dočekala da pristupe svetom zadatku održivosti društva, obrazovnom procesu. Ovi mladi ljudi će izrasti u osobe koje će u budućnosti voditi ovo društvo - kazao je premijer Hodžić.

Ministar Baraković smatra da je veoma važno da su se učenici vratili u školske klupe, zbog obrazovne, ali i odgojne komponente.

- Svi segmenti društva moraju dati maksimum, kako bi se učenici zadržali u školama. Takvom ambijentu svakako može doprinijeti i vakcinacija nastavnog osoblja, koja nije na pohvalnom nivou u TK - naglasio je Baraković.

Čas u školama traje 45 minuta sa standardnim odmorima i učenici se ne dijele u grupe,  ali nakon 15 dana će, kako je rekao, sagledati epidemiološku situaciju i razmotriti da li će se po ovom modelu nastava moći nastaviti.

Narednih dana uslijedit će podjela udžbenika i u ostalim osnovnim školama na području TK, a ministar Baraković posjetit će osnovne škole u Gradačcu i Gračanici.

Uz premijera TK i resornog ministra svečanom početku nove školske godine u Osnovnoj školi "Pazar“ prisustvovao je i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu