Svijet     | 01.09.2021. 09:49 |

Bugarska uvodi nova Covid ograničenja

FENA Internet

SOFIJA, 1. septembra (FENA) - Glavni zdravstveni inspektor Bugarske Angel Kunchev poslao je izvještaj ministru zdravstva u kojem ga poziva da uvede nova ograničenja u cijeloj zemlji s obzirom na povećan broj novih slučajeva zaraze koronavirusom, saopćilo je Ministarstvo zdravstva.

U svom izvještaju on predlaže da bi javne događaje poput koncerata, sajmova, muzičkih i drugih festivala trebalo otkazati, kao i kongrese, konferencije, takmičenja i slične događaje koji se održavaju u zatvorenim prostorima.

Ograničenje se neće primjenjivati tamo gdje je 100 posto osoblja i učesnika vakcinisano ili su negativni na koronavirus, prenosi BTA.

Sportski događaji u zatvorenom prostoru mogu se održavati ali bez publike ili da bude dopušteno 50 posto kapaciteta sportskog objekta za vakcinisane osobe ili one koji su negativni na COVID-19.

Grupne posjete teretanama, sportskim dvoranama i klubovima, bazenima i toplicama bit će zabranjeni, kao i muzejima, galerijama i drugim kulturnim ustanovama, igraonicama i kockarnicama.

Unutrašnji dio ugostiteljskih objekata bit će zatvoren, a restorani će posluživati samo u vanjskim prostorima sa skraćenim radnim vremenom (do 22.00 sata), ili restorani mogu držati zatvoreni dio na pola kapaciteta za vakcinisane, odnosno negativno testirane goste pod uslovom da je osoblje potpuno vakcinisano.

Kada su u pitanju tržni centri oni bi trebali ograničiti da jedna osoba bude na 8 m².

Mjere imaju za cilj zaustavljanje širenja infekcija COVID-om jer je 14-dnevna stopa incidence u Bugarskoj 265,52 na 100.000 stanovnika.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'