Svijet     | 01.09.2021. 09:06 |

Bugarska uputila protestnu notu zbog skrnavljenja zastave u Bitolju

FENA Internet

SOFIJA 1. septembra (FENA) - Bugarska je u utorak izrazila žaljenje zbog još jednog skrnavljenja bugarskih nacionalnih simbola u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Otpravnik poslova Sjeverne Makedonije u Sofiji Vladimir Krstevski pozvan je u bugarsko ministarstvo vanjskih poslova, gdje mu je uručena protestna nota u vezi s tim, navodi se u saopćenju Ministarstva, prenosi BTA.

Tokom razgovora, Vanya Andreeva-Malakova, direktorica Uprave ministarstva za jugoistočnu Evropu, rekla je Krstevskom da je 28. augusta neko sa prostora na kojem se nalazi Odjeljenje bugarskog konzulata za trgovinsko-ekonomska pitanja u Bitolju sklonio državnu zastavu Bugarske, dok je jarbol na kojem se nalazila oštećen.

Bugarska strana izrazila je duboko ogorčenje tim incidentom i naglasila da je svaki izraz mržnje prema drugoj državi ili njezinim građanima u suprotnosti s temeljnim vrijednostima savremenih demokratskih društava i stoji na putu uspostavljanja dobrosusjedskih odnosa.

Bugarska je pozdravila brzu reakciju Ministarstva vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije, koje je oštro osudilo čin vandalizma i izjavilo da će odmah započeti istragu o ovom slučaju.  

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta