Bosna i Hercegovina     | 31.08.2021. 17:37 |

Obuke iz oblasti digitalne forenzike prošlo osam policijskih službenika

FENA Saopćenje

MOSTAR, 31. kolovoza (FENA) - U organizaciji Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, Cellebrite tvrtke iz Izraela, tvrtke SHOT iz Zenice, organizacija Safe the Children i UNICEF, od 13. do 31. kolovoza održan je ciklus obuka za digitalne forenzičare. 

Obuku je pohađalo osam policijskih i državnih službenika iz Obavještajno-sigurnosne agencije, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije, Federalne uprave policije, Policije Brčko distrikta i ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske i Zeničko-dobojske županije.

Tri obuke (CMFF-Cellebrite Mobile Forensics Fundamentals, CCO-Cellebrite Certified Operator i CCPA-Cellebrite Certified Phisycal Analyst) su realizirane prema nastavnim planovima i programima koje je razvila izraelska tvrtka Cellebrite, koja je vodeći svjetski proizvođač naprednih, inovativnih i kompaktnih sustava za forenziku mobilnih uređaja, a obuku je vodio Roque Goitia iz Izraela.

Polaznicima obuke certifikate je uručio ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević koji je zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli organiziranju i realiziranju ove obuke.

Podsjetio je na temeljne nadležnosti Agencije te naglasio kako organiziranje različitih specijalističkih obuka traži angažiranje eksperata, kako iz zemlje, tako i inozemstva, što je u ovom slučaju i urađeno.

"Uvjeren sam da će polaznici obuka sve naučeno iskoristiti u praksi, i tako biti potpora policijskim i pravosudnim institucijama. Agencija će uvijek podržati ovakve projekte, i za sve koji žele kvalitetno raditi naša vrata će uvijek biti otvorena jer mi želimo biti prepoznatljiv regionalni centar za složene, inovativne i sofisticirane edukacije", zaključio je Vujević.   

Prvi čovjek tvrtke SHOT iz Zenice Vedran Ključanin zahvalio se čelništvu Agencije koje je podržalo organiziranje ovih obuka, te organizacijama Safe the Children i UNICEF koje su u financijskom smislu podržale edukaciju pripadnika policijskih institucija BiH.

Inače SHOT je tvrtka iz Zenica koja radi 20 godina, a posljednjih deset je opredijeljena da bude lider u polju digitalne forenzike s partnerima Cellebrite iz Izraela i INSIG-2 iz Zagreba.

"Nadam se da je ovo početak suradnje koja će, kroz godine koje dolaze, rasti i da ćemo u našoj zemlji imati što više digitalnih forenzičara, jer danas je digitalna forenzika svuda oko nas. Svi ostavljamo 'digitalnu prašinu' i 2,7 bilijuna mobitela na svijetu govori o tome, a naš je zadatak da pomognemo našim institucijama da kriminalne slučajeve privedu na što bolji način uz što više informacija. I zato služe ovakve obuke", naglasio je Ključanin.

Aida Ivaković, projekt menadžer organizacije Safe the Children je kazala kako im je čast što su u sklopu projekta "Prevencija i rad na sprječavanja seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju", uz nabavu forenzičke opreme, imali priliku sudjelovati u organizaciji ove obuke koja je druga u nizu edukacija kroz koje je 12 policijskih eksperata dobilo dodatno obrazovanje.

"Iskreno se nadamo da će i ova edukcija doprinijeti da djeca budu što je moguće sigurnija u digitalnom okruženju, jer sve više vremena zahvaljujući i pandemiji, a i inače jer je doba digitalizacije, provode u digitalnom okruženju. Na nama odraslima je da osiguramo da sva djeca budu informirana o svim rizicima i prijetnjama koja ih vrebaju u digitalnom okruženju", ustvrdila je Ivković.

Predstavnik UNICEF-a Mario Tokić izrazio je nadu da su polaznici obuka odnosno policijski službenici zadovoljni edukcijom.

Naglasio je kako će njihova evaluacija poslužiti za koncipiranje daljnjih aktivnosti u smislu zaštite djece od nasilja putem interneta.

Na koncu programa Goran Oparnica iz tvrtke INSIG-2 iz Zagreba je održao prezentacije o najnovijim trendovima u svijetu iz oblasti digitalne forenzike, priopćili su organizatori.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana