Bosna i Hercegovina     | 31.08.2021. 15:13 |

Nastava u školama BPK-a počinje sutra, konkursi  za nastavni kadar 'na čekanju'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 31. augusta (FENA) - Nastava u novoj školskoj godini na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) počinje sutra i odvijat će se u školskim klupama, uz poštivanje epidemioloških mjera, a časovi će trajati 45 minuta.

U novu školsku godinu u ovom kantonu  krenut će ukupno 2.733 učenika, od kojih 749 srednjoškolaca i 1.984 osnovaca, među njima i 252 prvačića. Novina je da za vrijeme nastave učenici i nastavnici neće morati nositi maske, koje su i dalje obavezne prilikom kretanja van učionica.

 Iako još nije provedena konkursna procedura za prijem nastavnog i drugog osoblja, koja prethodi svakoj školskoj godini, u resornom ministarstvu tvrde da nastavni proces neće trpiti i da će škole angažovati neophodan kadar do okončanja procedure.

Ministrica Biljana Begović koja je imenovana nedavno, naglašava da se nastoji angažovati neophodan kadar, koji u konačnici neće biti tehnološki višak, obzirom na konstantan demografski problem smanjenja broja učenika.

Po njenim riječima nastoje se pronaći rješenja u najboljem interesu učenika i nastavnika te je u tom smislu održan niz sastanaka sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja kao i direktorima škola, a potrebe su se nastojale sagledati i obilaskom obrazovnih ustanova.

”Jako je teško iz razloga što postoje različite potrebe škola, a nama statistike pokazuju kako iz godine u godinu imamo manje djece. Od 1.984 učenika, izuzimajući osnovnu muzičku školu, raspoređenih u 132 odjeljenja, oko polovine odjeljenja nije u skaldu s pedagoškim standardima a zabrinjavajuća je činjenica da imamo 56 odjeljenja s 10 i manje učenika. Sa kakvim demografskim problemom smo suočeni najbolje pokazuje podatak  da imamo 13 odjeljenja sa po dva učenika, od čega je značajan broj u višim razredima, što isključuje model kombinovane nastave”, precizirala je Begović.

Napomenula je da, iako se racionalno nameće pitanje opstojnosti pojedinih područnih škola, Vlada BPK želi voditi računa o održivosti lokalnih zajednica pri čemu su područne škole izuzetno važne za opstanak porodica u pojedinim dijelovima kantona.

”Trudili smo se da adekvatno rasporedimo kadar po svim školama, čak i one nastvanike koji nisu imali punu normu da se dopuni tamo gdje je postojala potreba” - ističe Begović.      

Naglasila je da će, kako bi se sagledale stvarne potrebe svih obrazovnih ustanova, konkursna procedura sačekati još neko vrijeme, dok će u skladu sa zaključkom Vlade, škole angažovati nastavno i drugo osoblje u skladu sa zakonom.

”Nastava neće trpiti, učenici će imati adekvatnu zastupljenu nastavu a nastvani kadar će se primiti kao i tehničko osblje u vrlo kratkom vremenskom periodu. U toku školske godine učenici neće trpiti promjene nastavnog kadra, učitelja ili predmetnih nastavnika niti će biti nekih prekida radnog odnosa i slično. Kada se okonča procedura i nastvanici zasnuju svoje radne odnose, oni će raditi do kraja školske godine, s tim da smo dali mogućnost da škole iskažu svoje realne potrebe za nastavnicima na određeno i neodređeno radno vrijeme za duži period, kako oni ne bi bili tehnološki višak” - navela je ministrica za obrazovanje, malde, nauku, kulturu i sport BPK-a.   

Naglasila je da će se posebna pažnja posvetiti i djeci s poteškoćama u razvoju kojih ima značajan broj u svim školama, kako bi se povećao broj obučenih asistenata u nastavi koji će im se moći maksimalno posvetiti. Vlada BPK zadužila je i Pedagoški zavod BPK da u saradnji s osnovnim i srednjim školama izvrši kvantitativnu i kvalitativnu analizu kadrovskih potreba prijema u radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme u školama, uzimajući pri tome u obzir broj učenika, broj nastavnika kao i druge relevantne podatke s kojima raspolažu škole.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo