Svijet     | 31.08.2021. 14:41 |

Huti izveli napad na aerodrom u Saudijskoj Arabiji, ranjeno osam osoba

FENA Internet

RIJAD, 31. augusta (FENA) -  Prosaudijska koalicija saopćila je da je najmanje osam osoba poginulo u napadu kojeg su jemenski pobunjenici Huti izveli dronom na Međunarodnom aerodromu Abha na jugu Saudijske Arabije, javlja Anadolu Agency (AA).

U pisanom saopćenju koalicionih snaga koje intervencijama podržavaju vladu u Jemenu se navodi da su Huti u protekla dva na aerodromu Abha izveli dva napada dronom napunjenim eksplozivom.

Odbrambeni sistem vojske Saudijske Arabije presreo je oba drona, ali je pri uništavanju jednog od njih ranjeno osam osoba i pričinjena šteta na jednom putničkom avionu.

Iz prosaudijske koalicije tvrde da napadi na aerodrom predstavljaju ratni zločin.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Huti preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Ujedinjene nacije upozoravaju da je u Jemenu na sceni jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu sa milionima ljudi čiji životi su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uvjeta za život.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'