Kultura     | 31.08.2021. 10:18 |

Festival 'Grad' - Sutra otvaranje izložbi u Historijskom muzeju BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. augusta (FENA) - U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine će sutra biti otvoren niz izložbi u okviru festivala "Grad", koje propituju bosanskohercegovačku historiju i otvaraju dijalog o identitetu i sjećanju, najavili su organizatori. 

Na otvorenju će se obratiti autori postavki.

Događaj će biti održan u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.

Izložba "Sarajevski ratni plakati: otpor ratu" je sačinjena od plakata nastalih za vrijeme opsade Sarajeva, koje je prikupljala historičarka umjetnosti i muzejska savjetnica Nermina Zildžo. Plakati su kao dio kolekcije predstavljeni u Americi i Francuskoj. Kolekcija će u budućnosti biti dio stalne postavke "Opkoljeno Sarajevo" Historijskog muzeja BiH. Pokazuje specifičnosti sarajevskog ratnog plakata kao sredstva otpora ratu i destrukciji. Plakate je pravila dizajnerska grupa Trio, dok je autor fotografija Milomir Kovačević Strašni.

U okviru festivala "Grad" će biti predstavljene fotografije Kemala Hadžića iz arhiva Međunarodnog centra za mir, a pokazuju arhitekturu Sarajeva za vrijeme opsade.

U muzejskom prostoru će biti predstavljena i izložba "Tačka ne/mira", koju čine materijali Međunarodnog centra za mir nastajali u toku opsade – materijali proizvedeni u improviziranim štamparijama i na već upotrijebljenim papirima (mapama Jugoslavije).

Treći segment izložbe čine radovi savremenih umjetnika Addisa Eliasa Fejzića i Nelise Baždar. Kipar Addis Elias Fejzić će predstaviti video radove nastale tokom njegovog  istraživanja umjetnosti stećka, rad "Bosanskohercegovačka trijumfalna kapija" te video rad "Dante u BiH". Nelisa Baždar će predstaviti Triptih (Zora; Čišćenje; Tri gracije).

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana