Svijet     | 30.08.2021. 19:24 |

Mađarski šef diplomatije potvrdio da je dogovoren novi ugovor o gasu iz Rusije

FENA Internet

BUDIMPEŠTA, 30. augusta (FENA) - Mađarska složila se s Rusijom o svim uslovima novog dugoročnog ugovora o opskrbi gasom, koji će stupiti na snagu 1. oktobra, objavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na Facebook stranici u ponedjeljak.

Szijjarto je rekao da je ugovor s Gazpromom na 15 godina i da postoji mogućnost promjene otkupnih količina nakon 10 godina.

- Dogovorili smo se i o cijeni koja je bila daleko povoljnija od cijene koju je Mađarska platila prema ugovoru potpisanom 1995., koji je sada istekao - rekao je on ne navodeći detalje.

Dodao je da će sporazum biti potpisan do kraja septembra, a Gazprom će Mađarskoj isporučivati ​​4,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje na dvije rute: 3,5 milijardi kubnih metara preko Srbije i milijardu kubnih metara preko Austrije.

Gazprom je objavio da je održan sastanak s mađarskim ministrom vanjskih poslova, ali nije iznio detalje.

- Strane su razmotrile važna pitanja i izglede za saradnju u oblasti prirodnog gasa, uključujući isporuku Mađarskoj - navodi se u saopćenju Gazproma.

Mađarska se oslanjala na Rusiju za većinu svog uvoza prirodnog gasa koji se isporučuje gasovodima kroz Ukrajinu.

Međutim, posljednjih je godina diverzificirala uvoz gasa, otvorila prekogranične interkonekcije s većinom svojih susjeda i osigurala opskrbu od Royal Dutch Shella preko hrvatske luke za ukapljeni prirodni gas (LNG).

Szijjarto je rekao da će većina pošiljki prema novom ugovoru stići putem novog interkonektora na granici sa Srbijom koji će raditi od oktobra.

I dok je umanjivao svoju ovisnost o uvozu ruskog plina, mađarski premijer Viktor Orban od preuzimanja vlasti 2010. promovirao je interese Moskve u Evropskoj uniji, u više navrata pozivajući na okončanje ekonomskih sankcija uvedenih nakon ruske aneksije Krima 2014. 

U 2014. Budimpešta je s Rusijom potpisala i ugovor za dva reaktora u svojoj nuklearnoj elektrani Paks, koje će izgraditi ruska državna kompanija za atomsku energiju Rosatom. Taj projekat je odgođen, javlja Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'