Bosna i Hercegovina     | 30.08.2021. 18:04 |

Salkić: Pozivamo one koji znaju da kažu gdje se nalaze masovne grobnice

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 30. augusta (FENA) - Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić je, u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba, pozvao sve nadležne institucije i organizacije, ali i građane da daju još veći doprinos u traženju nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

- U proteklih 26 godina od okončanja agresije, umjesto uključivanja svih u proces traženja nestalih, mi smo bili suočeni s procesom prikrivanja počinjenih zločina. Masovne grobnice napravljene tokom agresije, uz upotrebu jedinica Vojske RS, uz znanje civilnih vlasti, prekopavane su, tijela prenošena na druge lokacije i skrivana u sekundarne i tercijarne masovne grobnice - kazao je Salkić. 

Te poslove, smatra on, nisu mogli raditi pojedinci, već sistem.

- Nažalost, grobnice sa tijelima ubijenih bošnjačkih civila još uvijek se kriju. Istražitelji ne uspijevaju doći do tijela nestalih jer nailazimo na kolektivnu šutnju o zločinima i mjestima gdje su skrivena tijela žrtava. Naše majke, sestre, očevi, braća i rodbina, koje sam u proteklom periodu susretao na obilježavanjima stravičnih zločina širom naše domovine, imaju jednu zajedničku želju - da pronađu kosti svojih najmilijih - istakao je Salkić.

Zbog toga, tvrdi on, svi zajedno moraju nastaviti više raditi na tom procesu od kojeg se nikada ne smije odustati.

- Nakon genocida i drugih stravičnih zločina koji su počinjeni, najmanje što se može uraditi za preživjele je pronalazak kostiju njihovih najmilijih i njihov dostojanstven ukop. Uime porodica i preživjelih žrtava pozivamo one koji znaju da kažu gdje se nalaze masovne grobnice i da na taj način donesu olakšanja porodicama ubijenih. Pozivamo ih da pokažu minimum dostojanstva, da stanu na stranu pravde i da doprinesu da njihove nekadašnje komšije konačno nađu svoj smiraj - naglasio je.

Pozvao je nadležne institucije, koje su zadužene za proces traženja nestalih osoba, da aktivnije rade na ovom procesu.

Veliki broj majki i očeva otišli su sa ovog svijeta, a da nisu pronašli svoje sinove, kćeri, braću i sestre, za to, pored onih koji skrivaju grobnice, snose odgovornost i oni koji su neaktivni u procesu traženja nestalih osoba, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana