Stranačke aktivnosti     | 30.08.2021. 17:42 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

SDS-PDP-DNS: Umjesto da radi na zatvaranju krize, Dodik otvorio novu najavom Dejtona 2

Nije se maklo u rješavanju ove krize nastale nametanjem Inckove odluke, a dobili smo novu krizu nakon stava Milorada Dodika o tome da je Dejton mrtav i da je potreban novi politički dogovor. Prizivanje Dejtona 2 i raspakivanje Dejtona je za SDS neprihvatljivo. Tu se naši putevi sa pozicijom razilaze, ovo je avantura u koju se uvodi Republika Srpske – istakao je Mirko Šarović, na pres konferenciji lidera političkih partija opozicije koja je održana danas u Banjaluci.

Šarović je naglasio da je teza da je potreban novi politički dogovor u BiH jedna od najopasnijih izjava posljednjih godina.

„SDS i ostale stranke opozicije ostaje privržena zaključcima Narodne Skupštine Republike Srpske. Ponašali smo se odgovorno ovih mjesec, mjesec i po dana. Stiče se utisak da vlasti kriza odgovara i zato se dogovara nova kriza koja je opasnija od ove prve. Očigledna je namjera Milorada Dodika da se sa tim kriznim procesom nastavi do izbora“ – saugerisao je Šarović.

Predsjednik PDP Branislav Borenović je rekao da je Dodikova izjava najopasniji udar na Republiku Srpsku i na njene nadležnosti.

„Umjesto da se rješava pitanje nametnutog Inckovog zakona, Dodik očigledno sa SDA i HDZ pokušava otvoriti novu političku krizu. To je avanturizam koji može da ima štetne posljedice po Republiku Srpsku“ – kazao je Borenoviuć.

Lider PDP-a je naglasio da će SNSD pokušati u narednom periodu prekršiti zaključke Narodne skupštine kako bi donio odluku o izgradnji zgrade Uprave za indirektno oporezivanje u Republici Srpskoj.

„Očigledno se sprema u narednih nekoliko dana da određeni predstavnici u zajedničkim institucijama BiH pokušaju provući finanijske dogovorem vrlo povoljne za njih, kao što je kupovina zgrade UIO za 100 miliona KM. Upozoravam ih da ministri iz Republike Srpske ne smiju glasati za dodatnih 63 miliona KM. Ostajemo privrženi zaključcima Narodne skupštine RS da nema odlučivanja u institucijama BiH dok se ne razriješi pitanje nametnutog Inckovog zakona. To se može riješiti unutrašnjim dogovorom“ – kaže Borenović.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić kazao je da putevi DNS i SNSD nikada nisu bili isti, pogotovo ne sada.

„DNS samo podržava zaključke Narodne skupštine RS. Ovdje je jasno ko će izdati srpske interese, a to je predsjednik SNSD. On je taj koji ide na sastanke, njegovi ministri učestvuju u donošenju odluka na nivou BiH“ – ponovio je Nešić.

Lider DNS-a je sugerisao da će SDS, DNS i PDP uvijek biti na braniku otadžbine.

„Jedinstvo može da naruši samo SNSD. DNS je dao saglasnost da Dodik prisustvuje sastanku sa Erdoganom, ali mu nismo dali saglasnost za raspakivanje Dejtona“ – kaže Nešić.

Ukoliko SNSD bude učestvovao u donošenju budžeta insitucija BiH za ovu godinu, Nešić je rekao da u tom trenutku SDS, DNS i PDP treba da kažu da više nema ništa od tzv. srpskog političkog jedinstva.

Šarović je podcrtao da se trenutno ulazi u kritičnu situaciju u kojoj se stvaraju faktori za promjenu Dejtonskog sporazuma.

„Nas trojica, ali ne samo mi, činimo jak front koji će se tome suprotstaviti. Dejton je dovoljan okvir za Republiku Srpsku. Nije kriv Dejton, krivi su pojedinci u vlasti koji ga urušavaju. Jasno je da će jači faktori, poput Hrvatske i Turske, stati iza toga. Onaj ko se upeca na to, čini štetu. Zašto bismo raspakivali ono što smo dobili? – zaključio je Šarović.

Sektor za politiku i medije

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo