Kultura     | 30.08.2021. 15:34 |

Goražde: U Gradskoj galeriji izložba ”Bosna u doba Kulina bana”

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 30. augusta (FENA) - “Bosna u doba Kulina bana” naziv je izložbe otvorene u Gradskoj galeriji u Goraždu, povodom 832. godišnjice od izdavanja Povelje Kulina bana.

Na izložbi koju su organizirali Bošnjačka zajednica kulture (BZK) “Preporod” i Arhiv Federacije BiH, predstavljeni su historijski izvori o vladavini bosanskog bana Kulina koji je vladao Bosnom od 1180. do 1204. godine.

"To su prije svega Povelja Kulina bana, Ploča s Kulinovim imenom koja je pronađena u Biskupićima kod Visokog te Bilinopoljska izjava iz 1203. godine. Povelja Kulina bana danas na najbolji način svjedoči o hiljadugodišnjoj državnosti BiH, a vrijednost povelje nemjerljiva je za bosansku srednjovjekovnu historiju” - kazao je direktor Arhiva FBiH prof. Admir Hadrović.

Naglasio je da je Povelja Kulina bana temeljni materijalni dokaz historijskog i pravno-političkog postojanja Bosne, te dodao da se iz Povelje koja ima 23 retka sadržana u deset rečenica, može mnogo toga saznati i naučiti o Bosni.

"Analizirajući Povelju možemo zaključiti da je Bosna u to vrijeme imala izgrađen državni aparat sa svojim činovnicima odnosno pisarima, svoju vojsku koja je bila garant slobodnog kretanja dubrovačkim trgovcima, imala je razrađene vanjsko-trgovinske odnose sa susjednim zemljama. Moramo naglasiti da se mali broj država u svijetu može pohvaliti činjenicom da njihov najstariji dokument potiče iz druge polovine XII stoljeća, odnosno iz 1189. godine", istakao je prof. Hadrović.

Povelja Kulina bana je napisana 29. augusta 1189. godine na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom. Očuvana je u tri primjerka u Dubrovniku od kojih se dva primjerka i danas nalaze tamo dok se treći primjerak, ukraden u 19. stoljeću, nalazi u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti u Sankt Petersburgu u Rusiji.

Predsjednik Skupštine BZK "Preporod" Goražde Alija Lapo na otvaranju izložbe direktoru Arhiva FBiH uručio je repliku Povelje Kulina Bana ispisanu na komadu od ovčije kože. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo