Svijet     | 30.08.2021. 09:50 |

SAD ima kapacitet za evakuaciju preostalih Amerikanaca iz Afganistana

FENA Internet

WASHINGTON, 30. augusta (FENA) - Sjedinjene Države imaju kapacitete za evakuaciju još  300 američkih građana iz Afganistana koji žele otići prije isteka roka, 31. augusta, rekli su visoki dužnosnici  američke  administracije u nedjelju, dok je još jedan napad američkih bespilotnih letjelica na osumnjičene militante Islamske države podcrtao ozbiljnu prijetnju posljednjih dana rata.

"Ovo je najopasnije vrijeme u već izuzetno opasnoj misiji ovih posljednjih nekoliko dana", rekao je državni sekretar Antony Blinken , nedugo prije potvrde američkog zračnog napada u glavnom gradu Kabulu.

Tok evakuacije Amerikanaca nastavio je korak čak i kad je novo sigurnosno upozorenje State Departmenta, objavljeno nekoliko sati prije vojne akcije, upućivalo ljude da odmah napuste područje zračne luke "zbog određene, vjerodostojne prijetnje".

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, rekao je da za one građane SAD -a koji nastoje odmah napustiti Afganistan „imamo kapacitet da 300 Amerikanaca, što je otprilike broj za koji mislimo da preostaje, dođu u zračnu luku i dobiju mjesto u avionima u preostalom vremenu. Jučer smo se evakuirali više od tog broja. Dakle,  sada postoji prilika da američki građani dođu, budu primljeni u zračnu luku i budu evakuirani sigurno i učinkovito. "

Sullivan je rekao da SAD trenutno ne planira imati stalnu prisutnost ambasade u Kabulu nakon konačnog povlačenja američkih trupa, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'