Svijet     | 30.08.2021. 08:47 |

Abbas i Gantz o sigurnosnoj i ekonomskoj situaciji na Zapadnoj obali i u Gazi

FENA Internet

RAMALALAH, 30. augusta (FENA) - Sastanak palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa i izraelskog ministra  odbrane Benny Gantza  održan je u nedjelju na Zapadnoj obali, što je na prvi službeni izraelsko-palestinski razgovori od kada je Naftali Bennett preuzeo dužnost  premijera Izraela u junu.

Gantz je otputovao u grad Ramallah na Zapadnoj obali radi  razgovora s palestinskim čelnikom, rekli su u ponedjeljak dužnosnici.

Sastanak je uslijedio  nekoliko sati nakon što se izraelski premijer Bennett vratio iz Washingtona gdje se u Bijeloj kući susreo s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

"Ministar obrane Benny Gantz sastao se (u nedjelju) navečer s predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abbasom kako bi razgovarali o sigurnosnoj politici, civilnim i ekonomskim pitanjima", navodi se u saopćenju izraelskog ministarstva odbrane, prenosi AFP.

Gantz, čelnik centrističke stranke u koaliciji izraelske vlade, rekao je Abbasu "da Izrael nastoji poduzeti mjere koje će ojačati ekonomiju Palestine. Također su razgovarali o oblikovanju sigurnosne i ekonomske situacije na Zapadnoj obali i u Gazi", dodaje se.

 Dogovorili su se da će nastaviti daljnju komunikaciju, navodi se u  izraelskom saopćenju.

Na sastanku su bili šef izraelske vojne podružnice odgovorne za civilna pitanja na palestinskim teritorijima, Ghasan Alyan, visoki dužnosnik PA Hussein Al Sheikh i načelnik palestinske obavještajne službe Majid Faraj.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana