Svijet     | 29.08.2021. 14:33 |

Papa Franjo pozvao hrišćane u svijetu da mole za Afganistan

FENA Internet

VATIKAN,  29. augusta (FENA) - Papa Franjo u subotu je pozvao hrišćane u svijetu da se mole i obave post kako bi zatražili od Boga da uvede mir i koegzistenciju u Afganistan.

Obraćajući se hodočasnicima i turistima na Trgu Svetog Petra tokom svog sedmičnog blagoslova, Franjo je kazao da prati dešavanja u Afganistanu „s velikom brigom“ i da suosjeća s patnjom onih koji oplakuju poginule u samoubilačkom bombaškom napadu na kabulskom aerodromu prošlog četvrtka.

Također je kazao da osjeća bliskost s „onima koji traže pomoć i zaštitu“, u očiglednoj aluziji na one koji žele napustiti zemlju.

- Tražim od sviju da nastave pomagati onima u potrebi i da se mole kako bi dijalog i solidarnost mogli dovesti do miroljubive koegzistencije koja nudi nadu u budućnost zemlje - kazao je.         

 - Kao hrišćane, ovakva nas situacija obavezuje, i zbog toga ja apelujem na svakoga da pojača molitve, post i pokajništvo. Sada je vrijeme da učine to - kazao je.

U samoubilčkim bombaškim napadima u četvrtak ubijeni su brojni Afganistanci i 13 američkih vojnika pred kapijama aerodroma, gdje su se hiljade ljudi okupile u pokušaju da se domognu aviona koji bi ih evakuirali nakon što su se talibani dočepali vlasti.

Jako je malo hrišćana u Afganistanu, od kojih su skoro svi stranci u ambasadama ili humanitarni radnici, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo