Svijet     | 29.08.2021. 11:18 |

Izraelski avioni napali mete u Pojasu Gaze

FENA Internet

GAZA,  29. augusta (FENA) - Avioni izraelskog zrakoplovstva napali su dvije lokacije u Gazi u nedjelju, saopćila je izraelska vojska, nakon što su se mještani Gaze sukobili s izraelskim snagama na granici i ispustili su zapaljive balone prema južnom Izraelu.

- Izraelski borbeni avioni napali su Hamasov vojni objekat koji se koristio za proizvodnju oružja i obuku, kao i ulaz u teroristički tunel u blizini Jabalie - saopćila je izraelska vojska.         

- Zračni udari bili su odgovor na Hamasovo ispuštanje zapaljivih balona na izraelsku teritoriju i nasilnih nemira koji su izbili jučer - navodi vojska u saopćenju.

Vojska tvrdi da su oba incidenta „primjer kako Hamas nastavlja da koristi terorističku taktiku i napada civile".

Nije bilo nikakvih izvještaja iz Pojasa Gaze o eventualnim žrtvama u izraelskim zračnim udarima.

Govoreći u Washingtonu, gdje se sastao s američkim prdsjednikom Joeom Bidenom, izraelski premijer Naftali Bennett izjavio je da smatra Hamasove vladare Gaze odgovornim za sve nemire u toj palestinskoj enklavi.

- Kao što sam već rekao, naše akcije u Gazi služe našim interesima - kazao je on novinarima prije nego što se ukrcao u avion koji ga je vratio u Izrael.         

- Što se mene tiče, adresa (odgovornih) ostaje Hamas – kazao je.

U subotu navečer dva požara su izbila u regiji Eshkol u blizini palestinske enklave, saopćili su izraelski vatrogasci.

Protesti su izbili tokom dana, dok je izraelska vojska ispaljivala suzavac i bombe za ošamućivanje i Palestinci su palili gume na granici između Gaze i Izraela, javio je novinar AFP-a.

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da je 11 Palestinaca povrijeđeno u sukobima, od kojih troje od bojeve municije.

Mještani Gaze ranije su tokom tog dana položili na vječni počinak 12-godišnjeg Omara Hassana Abu al-Nilea, koji je podlegao ranama koje su mu nanijele izraelske snage tokom sukoba kod granične ograde.

Mještani Gaze u 2018. pokrenuli su proteste u kojima zahtijevaju okončanje izraelske blokade i pravo Palestinaca na povratak na zemlju s koje su protjerani kada se osnovala jevrejska država u 1948.

Često nasilne sedmične demonstracije koje podržava Hamas proširile su se nakon što je Izrael ubio oko 350 Palestinaca na toj teritoriji u više od godine.

Hamas i Izrael vodili su katastrofalni sukob u maju, najteži između dvije strane u više godina, koji je okončan nezvaničnim primirjem.

Ispuštanje zapaljivih balona nastavilo se u narednim mjesecima, dok Izrael optužuje Hamas.

Izrael je istovremeno ublažilo restrikcije u civilnom životu i trgovinu u teritoriji koju drži pod blokadom od 2007., kada je Hamas osvojio vlast, prenosi AFP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo