Bosna i Hercegovina     | 29.08.2021. 09:47 |

Povelja Kulina bana neupitno svjedoči kontinuitet bosanske državnosti i jezika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - Oni koji negiraju bosanski karakter Povelje Kulin bana, negiraju historijski kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti, bosanskog jezika i pismenosti, navodi se u saopćenju Institut za istraživanje genocida Kanada.

Na današnji dan, 29. augusta 1189. godine, su potvrđeni bosanska državnost, bosanski jezik i bosanska pismenost putem Povelje. Zato ovaj dan treba biti državni blagdan u Bosni i Hercegovini, koji će univerzalno svjedočiti bosanskohercegovačku državnost i bosanski jezik.

- Institut za istraživanje genocida Kanada će poslati posebno pismo nadležnim političkim, državnim organima Bosne i Hercegovine sa zahtjevom da ovaj dan proglase državnim blagdanom. U istom pismu tražimo angažovanje državnih organa da vrate orginalnu povelju državi Bosni i Hercegovini. Isto pismo šaljemo i novom Visokom predstavniku sa zahtjevom da upotrebom svojih ovlaštenja omogući usvajanje ovog datuma kao državnog blagdana i vraćanje orginalne povelje zemlji Bosni i Hercegovini – ističu iz Instituta.

Naglašavaju da Povelja neupitno svjedoči kontinuitet bosanske državnosti, bosanskog narodnog jezika i bosanske pismenosti.

- Povelja kroz postojanje pisarske kancelarije na banovom dvoru dokazuje dugu tradiciju pismenosti na bosanskoj zemlji. Na kraju Povelja svjedoči o postojanju bosanskog naroda, Bošnjanja, koji imaju svog vladara i svoj sistem društvenog i državnog življenja, svoje odnose s drugim državama i vladarima – saopćeno je.

Bosanska srednjovjekovna državnost je pokazatelj ‘kako smo imali, imamo i imat ćemo državnost, kontinuitet imena i kontinuitet teritorija, da imamo svoj jezik na kome se piše, ali i brani bosanskohercegovačka historija, tradicija, kultura, pismenost, na šta trebamo biti jako ponosni’.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'