Svijet     | 28.08.2021. 20:37 |

Visoki dužnosnici rivalskih zemalja Zaljeva na konferenciji u Iraku

FENA Internet

BAGDAD, 28. augusta (FENA) - Visoki dužnosnici zemalja Zaljeva, saveznika Sjedinjenih Američkih Država i suparničkog Irana, okupili su se danas na konferenciji čiji je domaćin bio Irak u pokušaju smirivanja regionalnih tenzija.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prisustvovao je samitu, kojem su se pridružili i ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije i Irana.

Posljednjih godina napetosti su se povećale između Rijada i Teherana jer podržavaju suprotne strane u ratu koji je trajao gotovo sedam godina u Jemenu.

Irački premijer Mustafa al-Kadhemi otvorio je konferenciju u Bagdadu upućujući poziv da se ta zemlja isključi iz stranih osveta.

- Odbijamo pretvaranje Iraka u arenu za regionalne i međunarodne sukobe - rekao je al-Kadhemi u televizijskom obraćanju.

Prošle su godine napetosti eskalirale nakon što su u zračnom napadu SAD-a u Bagdadu ubijeni visoki iranski general Qassem Suleimani i jedan saveznički irački vojni dužnosnik.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian te napade koji su se dogodili u januaru 2020. godine opisao je danas kao "veliki zločin" dok je za nestabilnost u regiji okrivio ono što je nazvao "stranom intervencijom".

Jedan za drugim govornici na sastanku obećali su podršku Iraku, koji je vodio bitku pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država protiv pripadnika takozvane Islamske države, koji su zauzeli dijelove zemlje 2014. godine.

U decembru 2017. godine Irak je proglasio pobjedu nad Islamskom državom, ponovno zauzevši cijeli teritorij koji je do tada kontrolirala ekstremistička grupa. Međutim, operativci Islamske države nastavili su provoditi izolirane napade širom zemlje.

Macron se na konferenciji obvezao da će nastaviti podržavati Irak protiv terorizma, prenosi DPA.

Samitu su prisustvovali i egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sissi, jordanski kralj Abdullah II i katarski emir Tamim bin Hamad, kao i visoki dužnosnici iz Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske.

Izričito neimenujući Iran, saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan rekao je da njegova zemlja preferira dijalog za rješavanje sporova. Saudijska Arabija vodi vojni savez koji podržava jemensku vladu u njezinoj borbi protiv pobunjenika Huta povezanih s Iranom.

Iranski ministar vanjskih poslova rekao je u Bagdadu da njegova zemlja vodi "uravnoteženu" vanjsku politiku usmjerenu na razvoj veza sa susjedima.

U maju je irački predsjednik Barham Salih rekao da je njegova zemlja bila domaćin nekoliko rundi pregovora između saudijskih i iranskih dužnosnika, dok je irački ministar vanjskih poslova Fouad Hussein kazao da će se saudijsko-iranski sastanci nastaviti.

Dodao je da Sirija, susjed Iraka, nije pozvana na konferenciju jer je njezino prisustvo kontroverzno pitanje.

- Obavijestili smo sirijsku stranu o tome i Sirija je razumjela razlog zašto nije pozvana - dodao je, ističući da je konferencija okupila zemlje koje imaju problema među sobom, ali i kazao da je taj događaj stvorio "prostor za dijalog, a ne sukob".

Učesnici samita izrazili su podršku naporima Iraka u njegovoj obnovi i planu za održavanje parlamentarnih izbora zakazanih za oktobar.

U saopćenju koje je zaključilo konferenciju učesnici su priznali da se regija suočava sa "zajedničkim izazovima koji zahtijevaju da se zemlje regije s njima nose na temelju zajedničke saradnje, zajedničkih interesa i dobrosusjedstva".

Službeno nazvan Bagdadska konferencija za saradnju i partnerstvo, sastanak je održan dva dana nakon smrtonosnog napada pripadnika ekstremnog ogranka Islamske države u Afganistanu ispred aerodroma u Kabulu, što je izazivalo strah od ponovnog pojavljivanja te terorističke grupe.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!