Bosna i Hercegovina     | 27.08.2021. 15:37 |

CCI: Početak mandata GV Livna obilježen političkim nesuglasicama

FENA Saopćenje

LIVNO, 27. kolovoza (FENA) – Problemi oko imenovanja rukovodstva Gradskog vijeća Livna u najvećoj mjeri onemogućili su normalno funkcioniranje i rad te institucije u prva dva mjeseca nakon objave službenih rezultata izbora, istaknuto je je na konferenciji za novinare Centra civilnih inicijativa (CCI) na kojoj su u petak u Livnu predstavljeni rezultate monitoringa rada Gradskog vijeća Livna za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine.

Zbog problema oko imenovanja rukovodstva, konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća je prekidana i nastavljana više puta, tako da je nakon pet pokušaja konstituiranje završeno tek 15. veljače 2021. godine. Na toj sjednici je izabrano rukovodstvo Gradskog vijeća, dok su povjerenstva imenovana na prvoj redovitoj sjednici održanoj 11. ožujka 2021.godine.

Nakon provedenih lokalnih izbora krajem 2020. godine u Gradskom vijeću Livna niti jedan politički subjekt nema natpolovičnu većinu. U odnosu na prethodni mandat, u Gradsko vijeće je izabran jedan politički subjekt više, međutim svoj mandat nisu ponovile Hrvatska lista za Livno i Demokratska fronta. Nove stranke izabrane u Gradsko vijeće su HRS, ŽNL i SDP.

Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) osvojila je 11 mandata, Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990) 8 mandata, Hrvatska republikanska stranka (HRS) 4 mandata, Stranka demokratske akcije (SDA) 3 mandata, Županijska neovisna lista (ŽNL) 3 mandata i Socijaldemokratska partija (SDP) 2 mandata.

Nemogućnost postizanja dogovora između političkih subjekata unutar Gradskog vijeća oko imenovanja rukovodstva odrazila se na dinamiku i ukupni rad ove institucije. Proračun Grada Livna za 2021. godinu nije usvojen sukladno Zakonu o Proračunu Federacije BiH, do kraja 2020. godine, navode iz CCI-ja.

Naime, bilo je za očekivati kako će provođenje lokalnih izbora usporiti proces usvajanja ovog važnog dokumenta u većini jedinica lokalne samouprave, ali se u događajima koji su uslijedili unutar ovog Gradskog vijeća nakon proglašenja službenih rezultata nije osjetila želja za brzom normalizacijom rada i postizanja zavidnih rezultata, istaknuto je tijekom konferencije za novinare.

Konstituiranje Gradskog vijeća odrazilo se i na usvajanje Programa rada za 2021. godinu koji također nije usvojen sukladno propisima. Naime, Poslovnikom o radu Gradskog vijeća utvrđeno je da se godišnji program rada za iduću usvaja do isteka tekuće godine što nije urađeno ni u ovom niti u prethodnom mandatu.

Kako su istaknuli iz CCI-ja, ono što je pohvalno za istaknuti je da ovogodišnji program rada nije obuhvatio mjere koje su usvojene u prvom kvartalu već se odnosi na razdoblje od travnja do prosinca ove godine.

Program rada za 2021. godinu obuhvatio je neke od važnih mjera za unapređenje kvalitete života građana Livna. Od značajnijih mjera planiranih za realizaciju u ovoj godini su Odluka o sufinanciranju kamata na kredite za kupovinu prve nekretnine i Odluka o raspisivanju izbora za mjesne zajednice Grada Livna koji nisu održani zadnjih deset godina.

Programom rada planirano je održavanje pet tematskih sjednica koje tretiraju prioritetne probleme građana Livna kao što je gospodarenje i briga o divljim konjima, zbrinjavanje pasa lutalica, postupanje sa izgubljenim i napuštenim životinjama, Buško jezero, stanje okoliša kao i kanalizacijski sustav i pročistač voda.

Po rezultatima monitoringa, Gradsko vijeće Livna radi i na drugim važnim mjerema koje su od značaja za poboljšanje kvalitete života građana kao što su napravljeni prvi koraci ka usvajanju Odluke o pristupu izrade strategije razvoja Grada Livna za razdoblje 2021. -2027. godine.

CCI je uputio niz preporuka Gradskom vijeće Livna za unapređenje rada među kojima se navodi kako je neophodno je da Gradsko vijeće intenzivira svoj rad kako bi postiglo zapažene rezultate zasnovane na svom Programu rada za 2021. godinu kao i to da je nužno usvojiti proračun prije početka godine na koju se on odnosi.

"Planiranim tematskim sjednicama o kvalitetu života građana neophodno je otvoriti konstruktivan dijalog unutar Gradskog vijeća o prioritetnim problemima građana i izvesti zaključke kojima će se raditi na aktivnom rješavanju problema. Planiranom izradom Strategije razvoja Grada Livna za period 2021. -2027. godine neophodno je obuhvatiti što više mjera i ideja za zaustavljanje iseljavanja građana sa područja Grada Livna što je zabilježeno kao jedan od najvećih problema, pogotovo kada se radi o mlađoj populaciji", stoji u priopćenju CCI-ja.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom