Svijet     | 27.08.2021. 13:58 |

Šefovi diplomatija Rusije i Irana razgovarali o Afganistanu

FENA Internet

MOSKVA, 27. augusta (FENA) –  Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov iranski kolega Hossein Amirabdollahian istaknuli su u telefonskom razgovoru potrebu  jačanja uzajamne saradnje na međunarodnom nivou.

Šefovi diplomatija također su raspravljali o nužnosti nastavka razgovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015., kao i o složenoj regionalnoj situaciji, posebno u Afganistanu.

Lavrov je istaknuo potrebu za bliskim pristupom regionalnim i međunarodnim temama Teherana i Moskve, naglašavajući da je Rusija voljna za nastavak nuklearnih pregovora u Beču.

Dvojica ministara također su ocijenili trenutni razvoj dešavanja u Afganistanu, naglašavajući da Moskva i Teheran imaju slične stavove prema onome što se dešava u ratom zahvaćenoj zemlji.

Pozivajući na miroljubive pregovore među političkim frakcijama u Afganistanu i formiranje inkluzivne vlade, oni su naveli da će Rusija i Iran podržati svaku vladu u Afganistanu koja se formira nakon miroljubivih razgovora, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana