Bosna i Hercegovina     | 27.08.2021. 09:54 |

Ministarstvo za boračka pitanja BPK finansira nabavku udžbenika za srednjoškolce

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 27. augusta (FENA) - Ministarstvo za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i ove godine raspisalo je javni poziv za odobravanje novčane pomoći za nabavku udžbenika učenicima srednjih škola čiji roditelji imaju status pripadnika boračke populacije, na području BPK Goražde.

Resorni ministar Edin Aganović ističe da je u budžetu za te svrhe planirano 5.500 KM.

- Jedno od dopunskih prava boraca je da imaju pravo na ostvarivanje novčane pomoći i kupovine udžbenika za djecu koja pohađaju srednju školu, a roditelji su im pripadnici boračke populacije - demobilisani borci, ratni vojni invalidi, članovi porodice šehida itd. To je osnovni uslov, a drugi uslov je da imaju boravak na području našeg kantona ili da u općinama u manjem bh. entitetu imaju status povratnika, pod uslovom da im djeca pohađaju škole na području BPK - precizirao je Aganović.

Jedan od uslova za ostvarivanje tog prava je i da podnosilac zahtjeva nema lična primanja viša od 50 posto prosječne plate u FBiH isplaćene prošle godine.

- Prema izvještaju Zavoda za statistiku, taj je iznos 478 KM, a ostvaruje se 18 posto po jednom učeniku prosječne federalne plate, pa je maksimalan iznos nešto više od 170 KM. Pravilnikom je propisano da može biti i manji iznos, što će utvrditi komisija – naveo je Aganović.

Podsjetio je da je u prošloj godini za tu namjenu izdvojeno nešto više od 6.000 KM, po osnovu 31 aplikacije za 36 učenika koji su pohađali srednju školu.

- Za ovu godinu još nemamo tačan broj, imamo samo podatke koliko ukupno imamo pripadnika boračke populacije koji mogu da podnesu zahtjev, ukoliko se njihov socijalni status nije promijenio u odnosu na prošlu godinu. Takođe, jedan od uslova jeste da svi moraju donijeti potvrde od prošle 2020. godine tj. da su vratili knjige u školsku biblioteku, što je takođe jedan od uslova da bi mogli ostvariti to pravo i u ovoj godini - ističe ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

Javni poziv za odobravanje novčane pomoći za nabavku udžbenika otvoren je do 10. septembra.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo