Ekonomija     | 26.08.2021. 14:25 |

Herceg na Konferenciji 'Društveni izazovi europskih makro-regija'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 26. kolovoza (FENA) - U organizaciji Gospodarske komore FBiH u Mostaru je u četvrtak održana Prva zajednička konferencija Foruma komora Jadransko – Jonske makro-regije i Dunavskog Biznis Foruma ''Društveni izazovi europskih makro-regija'' na kojoj je nazočio i predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

Obraćajući se nazočnima Herceg je istaknuo kako Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, na čijem je čelu, u cijelosti dijeli europske vrijednosti integriranja i čvrsto je opredijeljena da se, kroz partnerstvo i suradnju, još snažnije uključi u taj proces i tako doprinese što skorijem prijemu BiH u članstvo EU, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

„Čvrsto vjerujemo kako smo dorasli tom izazovu, ali i da u svakom trenutku možemo  tražiti i dobiti pomoć onih koji su te kriterije već ispunili i dostigli europske standarde. U tom svjetlu vidimo i održavanje današnje konferencije čiji cilj i jeste razmjena iskustava i promicanje djelotvornije suradnje naših regija",  kazao je predsjednik županijske Vlade, dodavši kako će nam ova suradnja pomoći u traženju odgovora i strategija za društvene izazove kojima svjedočimo i one koji su pred nama.

„Suočeni s izazovom koji je pred sve nas postavila borba s koron virusom, moramo sve naše aktivnosti planirati svjesni te činjenice. Unatoč tomu život ne smije stati i moramo tražiti odgovore na ključne društvene izazove. Svjedoci smo kako je Europa kojoj pripadamo suočena s više ugroza koje od nas traže zajednički odgovor – odgovor koji moramo ponuditi već danas. Tu, prije svega, mislim na klimatske promjene koje su ozbiljna prijetnja čovječanstvu i ukoliko se ne iznađe adekvatan odgovor, suočit ćemo se s globalnom krizom. U takvim okolnostima ne smijemo zanemariti ni naša nastojanja na poboljšanju cjeloživotnog zdravlja, osiguranju kvalitetne hrane i pitke vode,  prelazak na obnovljive izvore energije, te postizanje gospodarstva koje će biti učinkovito, ali i otporno na klimatske promjene", naveo je Herceg istaknuvši kako se ova pitanja prioritetno rješavaju između država i da smo mi kao županija, zbog prirodnih resursa, zemljopisnog položaja i društvene odgovornosti,  ozbiljno zainteresirani sudjelovati u traženju odgovora na te izazove.

On je kazao kako je HNŽ, kao članica Jadransko-jonske euroregije spremna za suradnju u četiri ključna područja - povezivanje regija, očuvanje, zaštita i poboljšanje kakvoće okoliša, poboljšanje regionalne privlačnosti, a kao jedini bosanskohercegovački izlaz na more i za područje upravljanja inovativnim rastom u području ribarstva i marina, ali i za provedbu politika o kojima će danas na ovoj Konferenciji biti riječ.

"Vlada HNŽ nema apsolutno nikakvih dvojbi i uložiti ćemo sve snage da, kroz prekograničnu i međuregionalnu suradnju, te zajednički rad na projektima usvojimo europske vrijednosti ali i omogućimo promoviranje naših gospodarskih, kulturnih, prirodnih i drugih resursa, te njihovo održivo korištenje", zaključio je Herceg.

Inače, Konferencija ''Društveni izazovi europskih makro-regija'' je međunarodnog karaktera te se po prvi put organizira uz aktivno sudjelovanje dva Foruma iz dvije priznate europske makro-regije. Organizatori su  istaknuli kako im je cilj ovu konferenciju u narednom razdoblju kandidirati kao projekt EU te svake godine, Konferencijom, biti mjesto spajanja dvaju europskih makro-regija. 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta