Bosna i Hercegovina     | 26.08.2021. 14:15 |

Sud BiH: Potvrđena optužnica u predmetu Branko Mičić i drugi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. augusta (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine je 26.7.2021. godine potvrdio optužnicu u predmetu Branko Mičić i drugi.

Branko Mičić je optužen zbog "udruživanja radi činjenja krivičnih djela" iz člana 249. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) i krivičnog djela "porezna utaja ili prevara" iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 2. KZ BiH, a Mario Marić radi "udruživanja radi činjenja krivičnih djela" iz člana 249. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ BiH i krivičnog djela "porezna utaja ili prevara" iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 2. KZ BiH.

Optužena pravna osoba „GLOBEX TABAK“ d.o.o. Banja Luka tereti se zbog "porezne utaje ili prevare" iz člana 210. stav 1. KZ BiH u vezi sa članom 124. KZ BiH.

Također, Novak Stanić optužen je radi "udruživanja radi činjenja krivičnih djela" iz člana 249. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ BiH i krivičnog djela "porezna utaja ili prevara" iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 2. KZ BiH, Dušan Vukotić za "poreznu utaju ili prevaru" iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 2. KZ u vezi sa članom 31. KZ BiH a optuženi Miroslav Rakić za "nesavjestan rad u službi" iz člana 224. stav 2. u vezi stava 1. KZ BiH.

U optužnici se navodi da su u februaru 2020. godine, s ciljem pribavljanja imovinske koristi, optuženi Branko Mičić kao vlasnik pravne osobe „Globex Tabak“ d.o.o. Banja Luka, optuženi Mario Marić kao odgovorna osoba u „Globex Tabaku“ d.o.o Banja Luka, te Novak Stanić, postali članovi grupe ljudi koja je organizirana radi izvršenja krivičnog djela porezna utaja odnosno radi organizacije fiktivnog iznosa duhana u cilju podnošenja zahtjeva za povrat akcize. Optuženi Dušan Vukotić je s umišljajem pomagao optuženom Mariju Mariću na način da mu je stavio na raspolaganje sredstva za učinjenje krivičnog djela, dok je optuženi Miroslav Rakić u svojstvu službene osobe u UIO BiH svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, te propuštanjem dužnosti nadzora, očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, usljed čega je nastupila teža povreda prava drugog odnosno imovinska šteta na način da je Mario Marić, u namjeri da ostvari pravo na promet po osnovu indirektnih poreza - akciza, podnio zahtjev za povrat neistinitog sadržaja s iskazanim iznosom za povrat koji prelazi 50.000 KM, navedeno je u optužnici.

Dalje se navodi da je optuženi Mario Marić u svojstvu odgovorne osobe - pravnog subjekta - izbjegao davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH nepružanjem zahtijevanih podataka i pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa porezne obaveze, a iznos utajenog poreza prelazi 50.000 KM, dok je „GLOBEX TABAK“ d.o.o. Banja Luka raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom