Bosna i Hercegovina     | 26.08.2021. 13:35 |

Počeo proces vakcinacije u migrantskom kampu 'Lipa'

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 26. augusta (FENA) - Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, Ministarstvo zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK), Kantonalni zavod za javno zdravstvo i Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) od danas u privremenom migrantskom naselju "Lipa" provode proces vakcinacije protiv koronavirusa.

Time se nastavlja imunizacija korisnika usluga prihvatnih centara u ovom dijelu države, s obzirom da su prethodnih dana vakcinisani migranti i izbjeglice u privremenim centrima "Borići" i Miral".

-Svi korisnici usluga privremenog šatorskog naselja na lokalitetu Lipa su prethodnih dana anketirani i izjasnili su se da li žele vakcinaciju protiv COVID-19. Njih 264 se izjasnilo pozitivno i jutros smo počeli sa imunizacijom. Svi su obaviješteni da se radi o vakcinama AstraZeneca, te da su one maksimalno sigurne. Jednostavno, želimo zaštiti sve ljude, kako domicilno stanovništvo, tako i ove ljude koji su privremeno u kolektivnim smještajima - rekla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK Zarina Mulabdić.

Migranti su potvrdili da su prethodno dobro informisani o kompletnom procesu, kao i da su samostalno odlučivali o tome da li žele biti vakcinisani.

-Ja sam se odlučio vakcinisati, jer smatram da je to dobra stvar za zdravlje sviju nas, a naročito nas koji smo trenutno u kolektivnim smještajima. Dolazi nam zima i mnogi drugi izazovi, pa jednostavno ne želim strahovati i zbog mogućnosti zaraze COVID -  19 - kazao je Ammar iz Afganistana.

Najavljeno je i kako će se u narednom periodu dodatno raditi na edukaciji i zaštiti migranata od koronavirusa.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu