Svijet     | 26.08.2021. 11:42 |

Harris u Vijetnamu naglasila značaj ljudskih i radničkih prava

FENA Internet

HANOJ, 26. augusta  (FENA)  - Američka potpredsjednica Kamala Harris u četvrtak  je posvetila pažnju temama koje okružuju radnička prava i građanske slobode dok je zaključivala posjetu jugoistočnoj Aziji, hvaleći aktiviste u regiji u svijetu poznatoj po svojim restrikcijama i izazovima za ljudska prava.

U Vijetnamu je Harris učestvovala u onome što je njen tim opisao kao skup „tvoraca promjena“, s aktivistima koji rade na polju zaštite prava LGBTQ populacije i u borbi protiv klimatskih promjena.

-  Od ključnog je značaja da, ukoliko treba da se suočimo s izazovima, mi to moramo učiniti na kolaborativan način, moramo osigurati moć čelnicima u svakom sektoru, uključujući naravno vladine, ali i lokalne čelnike, poslovne čelnike i građansko društvo ako želimo maksimizirati resurse koje kolektivno posjedujemo - kazala je Harris.         

Harris će tokom dana govoriti na konferenciji za novinare uoči povratka u Sjedinjene Države.

Vijetnam je kritikovan zbog ograničenja koje nameće u slobodi izražavanja i medija, sveprisutnog nasilja nad ženama u zemlji i gušenja sloboda pojedinaca koje smatra političkim disidentima.  Dok je Harris govorila o potrebi odbrane prava žena i transrodnih osoba, ona nije izrazila nikakve kritike vladi Vijetnama.

Današnjim dešavanjima zaključuje se sedmicu dana duga turneja Harris  u Vijetnamu i Singapuru, u pokušaju jačanja američkih odnosa s dvije zemlje i potvrde predanosti regiji koja se pokazala kao rastuće značajna za američke napore na suprotstavljanju kineskom globalnom utjecaju, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo