Svijet     | 26.08.2021. 09:04 |

Uklonjeno pet tona mrtve ribe i rakova na obali Mar Menor lagune u Španiji

FENA Internet

MADRID, 26. augusta (FENA) - U posljednjih 10 dana u španskoj laguni Mar Menor, more je izbacilo na obalu pet tona mrtve ribe i rakova. Laguna koja je nekad bila raj na zemlji polako odumire zbog poljoprivrednog zagađenja.

Pjenušava slana voda izbacila je milione mrtvih ili umirućih morskih stvorenja na pješčane plaže na jugoistoku Španije.

U ponedjeljak su regionalni dužnosnici rekli da su uklonili 4,5 do 5 tona mrtvih morskih životinja, ali ogroman broj morskih stvorenja i dalje umire.

- Ovo čak neće biti ni najgori zabilježeni slučaj ugibanja morskih životinja u Mar Menoru - upozorio je u srijedu Svjetski fond za divlje životinje (WWF) u srijedu.

Ispod jedne od najvećih europskih morskih laguna koja se prostire na 135 kvadratnih kilometara, odvojene od Mediterana pješčanim sprudom od 22 kilometra, sprema se toksična oluja kao rezultat dugogodišnjeg zagađenja gnojivima koji u more ulaze kroz intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju.

Stručnjaci kažu da se riba ugušila zbog nedostatka kisika uzrokovano stotinama tona nitrata iz gnojiva koji su ispušteni u more.

Godinama su otpadne vode ispunjene nitratima ispuštane u lagunu uzrokujući ogromno cvjetanje algi koje, odumirući i razgrađujući se, smanjuju nivo kisika u dubinama.

Fenomen poznat kao eutrofikacija predstavlja opasnost po okoliš jer uzrokuje urušavanje vodenih ekosustava zbog nedostatka kisika.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo