Bosna i Hercegovina     | 25.08.2021. 14:20 |

Ombudsmeni BiH o vakcinaciji: Postoji nesporan javni interes

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. augusta (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine ukazali su danas da je prilikom razmatranja mjera u vezi s mogućim uvođenjem restrikcija za nevakcinisane građane, a kojima se ograničava pravo građana na kretanje potrebno utvrditi da li je isto neophodno u demokratskom društvu, da li postoji opravdan cilj, da li postoji proporcionalnost između cilja i poduzetih mjera, te da li je to zasnovano na zakonu.

Iz Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH kažu da su zaprimili veći broj upita građana, kao i medijskih upita u vezi s mogućim uvođenjem zabrane ulaska u javne objekte za građane bez potvrde o vakcinalnom statusu, negativnom PCR ili antigenskom testu ili potvrde o prebolovanom Covidu-19.

Ombudsmeni smatraju da je u konkretnom slučaju nesporan javni interes, kao i legitiman cilj, a to je zaštita zdravlja stanovništva, ali je prije donošenja odluke potrebno razmotriti pitanje proporcionalnosti mjera s postavljenim ciljem, te da li je moguće postići cilj blažim mjerama.

Također, prije odluke o donošenju mjera kojima se ograničavaju ljudska prava treba izvršiti procjenu potreba i specifičnosti osjetljivih društvenih grupa, kao i analizu uticaja mjera na ostvarivanje prava tih grupa (djeca, djeca sa smetnjama u razvoju, hronični bolesnici, starije osobe, osobe sa invaliditetom, stanovnici neformalnih romskih naselja, žene, beskućnici, žrtve nasilja u porodici, uhapšene osobe i drugi)

Ombudsmeni su 23. februara izdali "Poziv svim nivoima vlasti za promptnu nabavku vakcina protiv koronavirusa" u kojem su posebno ukazali kolika je važnost zdravstvene zaštite koja mora biti organizirana tako da se na najefikasniji način pruži zaštita građaninu.

U ostvarenju prava na zdravstvenu zaštitu države se obavezuju da učine dostupnima tehnologije (lijekove, opremu i intervencije) među kojima je i imunizacija te se opravdano postavlja pitanje da li su nadležni organi vlasti blagovremeno izvršili nabavku vakcina i učinili ih pristupačnim građanima.

Naveli su i slučaj Vavrička i drugi protiv Češke Republike u kojem je Evropski sud za ljudska prava donio odluku 8. aprila da se odlukom čeških vlasti o uvođenju obaveznog vakcinisanja ne krši Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Kako su saopćili iz Institucije Ombudsmena u fokusu mora biti pravo svakog pojedinca na zaštitu zdravlja, ali isto tako i pravo drugih s kojima je u kontaktu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo