Ekonomija     | 25.08.2021. 11:20 |

Uspješne priče - Sabina Halilović iz Slovenije na praksu u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. augusta (FENA) - Sabina Halilović koja pripada drugoj generaciji bosanskohercegovačke dijaspore i koja je rođena u Sloveniji vratila se u Bosnu i Hercegovinu gdje je izabrana u DiaWorks Summer Internship Program, USAID-ovu aktivnost fokusiranu na povezivanje sa mladima iz bh. dijaspore.

U Sloveniji je živjela veći dio svog života, a njeni roditelji su ekonomski migranti iz okoline Brčkog i Tuzle koji su krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih preselili u Sloveniju.

Halilović trenutno završava master studije na Odsjeku za prevođenje u Ljubljani i to kombinaciju slovenskog, engleskog i francuskog jezika, a ranije je studirala i u Francuskoj i radila u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Uvijek sam osjećala posebnu vezu s BiH iako nisam ovdje rođena niti sam ovdje ikada živjela. Život u BiH mi se generalno čini nekako ležerniji, opušteniji, što mi se sviđa, i mislim da se ovdje može lijepo živjeti ako čovjek ima volje za to - kazala je Halilović.

Namjera joj je da u inostranstvu uči te da svojim kompetencijama i vještinama koje će poslije prenijeti u BiH, a od oktobra počinje Schumanovu praksu na Generalnom sekretarijatu Evropske unije za prevođenje.

Napominje da se prilike za mlade razlikuju između Slovenije, Velike Britanije, Francuske i BiH. U Sloveniji većina studenata ili čak srednjoškolaca radi, ponuda studentskih poslova je velika te postoji mogućnost da će student i prije diplome već imati neko iskustvo, što nije slučaj u BiH.

- No u BiH ima više organizacija poput USAID projekta "Diaspora Invest", koje pružaju velike mogućnosti za mlade. To su priznate organizacije koje daju šansu mladima, koje služe kao odlična odskočna daska i preporuka za posao u budućnosti - dodaje Halilović.

Priliku za poslovnu praksu Sabina je dobila u regionalnoj kompaniji "The Headhunter", koja je jedna od vodećih za regrutiranje radne snage za vodeće međunarodne kompanije koje rade u BiH. USAID projekat „Diaspora Invest“ je osigurao povezivanje, nadoknadu i pokrivanje troškova putovanja u domovinu.

Taj projekt Halilović je pružio priliku da ostane duže i upozna BiH, priliku za umrežavanje ali prvenstveno je to je za nju "ispitivanje terena ili simulacija mog povratka", saopćeno je iz USAID-a Diaspora Invest.

- Mislim da mladi danas imamo dvije mogućnosti, prva, meni manje draga, jeste da sjedimo prekrštenih ruku i čekamo na sistemske promjene. Druga jeste da sami primijenimo promijene, počevši sa sobom - zaključila je Sabina Haliović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta