Svijet     | 25.08.2021. 10:52 |

Dvojica Francuza privedeni zbog hodanja po statui Krista Iskupitelja u Riju

FENA Internet

RIO DE JANEIRO, 25. augusta (FENA) - Brazilske vlasti privele su dvojicu Francuza koji su posmatrali izlazak sunca nad Rio de Janeirom s vrha kultnog kipa Krista Iskupitelja dok je spomenik bio zatvoren, rekao je jedan od prisutnih turista za AFP.

Clement Dumais (28) i Paul Roux-dit-Buisson (27) ušli su u nedjelju uvečer u prostorije spomenika-statue čija je visina 38 metara i ostali tamo nakon zatvaranja. Dvojica muškaraca ušunjali su se unutra prije zore, popeli se na dugačko spiralno stubište i izašli kroz otvor na jednoj od ruku kako bi uživali u pogledu na grad i zaljev Guanabara. Raširene ruke kipa imaju raspon od 28 metara.

Avantura se završila kada je jedan od zaštitara primijetio muškarce.

- Stajali smo na rukama i glavi statue i onda nas je ugledao zaštitar - rekao je Roux-dit-Buisson za AFP.

Njih dvojica su privedeni u ponedjeljak i pušteni nakon što su platili kauciju od 10.000 reala (1.900 dolara). Njih dvojica će sada morati da se pojave pred sudijom.

Dvojica muškaraca koji su došli iz Pariza, radili su slične podvige na kultnim arhitektonskim lokacijama u Dubaiju, New Yorku i Parizu i dokumentirali svoje avanture na društvenim mrežama.

Policija je zaplijenila sve fotografije i video zapise koje su muškarci snimili na vrhu statue u Riju, ali njih dvojica kažu da ne žale zbog ove avanture.

- Pogled je bio divan. Malo ljudi ima priliku vidjeti to. Uspjeli smo ući Kristu pod kožu - rekao je Roux-dit-Buisson.

Kip Krista Iskupitelja, koji će u oktobru obilježiti 90. godišnjicu, nedavno je renoviran uz pomoć profesionalnih penjača. 1991. i 2010. kip je vandaliziran grafitima.

Kultna statua, smještena na vrhu brda Corcovado (Šećerna glava), najposjećenije je mjesto u turističkoj prijestolnici Brazila, sa gotovo dva miliona posjeta godišnje.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'