Svijet     | 25.08.2021. 09:23 |

Međusobne optužbe Kine i SAD-a za 'zastrašivanje' u jugoistočnoj Aziji

FENA Internet

HANOJ/ŠANGAJ, 25. augusta (FENA)  - Američka potpredsjednica  Kamala Harris  u srijedu je ponovo optužila Kinu za zastrašivanje svojih susjeda iz regije jugoistočne Azije, što je drugi put u dva dana da je kritikovala Peking tokom regionalne turneje koja ima za cilj suprotstaviti se rastućem kineskom  uticaju.

Kineski državni mediji danas su optužili Harris da nastoji stvoriti razdor između Kine i zemalja jugoistočne Azije svojim izjavama u Singapuru da Peking koristi pritisak i uznemiravanje kako bi podržao svoje nezakonite pretenzije u Južnom kineskom moru.

Govoreći u Hanoju u srijedu, Harris je izjavila kako postoji potreba da se pojača pritisak na Peking zbog njegovih morskih pretenzija.

- Trebamo pronaći načine da izvršimo pritisak, pojačamo pritisak na Peking da poštuje Konvenciju UN-a o zakonu mora, i da osporimo njegovo zastrašivanje susjeda i prekomjerne morske  pretenzije  - izjavila je Harris tokom sastanka s vijetnamskim predsjednikom Nguyen Xuan Phucom.

Šest zemalja, Kina, Vijetnam, Brunei, Malezija, Filipini i Tajvan, polažu pravo na dijelove Južnog kineskog mora kroz koje prolaze vitalne brodske linije  i sadrži gasna polja i bogate ribolovne zone.

Kina je uspostavila vojne položaje na vještačkim otocima u Južnom kineskom moru i protivi se plovidbi stranih ratnih brodova kroz, kako ih naziva, kineske suverene vode.

Američka mornarica redovno izvodi svoje operacije „slobodne navigacije“ kroz sporne vode, ali se Kina protivi tome, tvrdeći da one ne pomažu ni miru ni stabilnosti.

U 2016. godini  je Stalni arbitražni sud sa sjedištem u Den Haagu presudio protiv kineskih pretenzija, ali je Peking odbacio tu presudu.

- Dok upire prstom prema Kini i optužuje je za „prinudu“, Harris svjesno ignoriše vlastito licemjerje u pokušaju da uznemirava i prisiljava regionalne zemlje da se pridruže Washingtonu u njegovim nastojanjima da suzbije kineski uticaj – pišu državne dnevne novine China Daily  u uvodniku  koji je komentar na izjave Harris u Singapuru, prenosi Reuters.

Govor Harris u Singapuru neosnovan je napad na Kinu, navodi se u uvodniku  i dodaje „kako izgleda je jedina obaveza Sjedinjenih Država prema jugoistočnoj Aziji da stvori razdor između zemalja te regije i Kine“.

Američka administracija naziva suparništvo s Kinom „najvećim geopolitičkim testom“ stoljeća, i jugoistočna Azija bila je domaćin brojnih  posjeta vodećih zvaničnika američke administracije, među kojima i ministra odbrane Lloyda Austina, koji je posjetio Hanoj krajem jula.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu