Bosna i Hercegovina     | 24.08.2021. 14:35 |

ZDK - Osnovci i srednjoškolci novu školsku godinu započinju u školskim klupama (VIDEO)

FENA

ZENICA, 24. augusta (FENA) – Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dao je saglasnost Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta tog kantona da novu školsku godinu za osnovce i srednjoškolce, koja počinje 1. septembra, može organizirati na klasičan način.

To znači da će oko 40.000 osnovaca i srednjoškolaca u tom kantonu, kao i oko 5.000 prosvjetnih radnika, 1. septembra ući u škole te da će školski čas trajati 45 minuta. Na isti bi na način trebala početi i nastava u novoj, akademskoj 2021./2022. godini za oko 3.500 studenata Univerziteta Zenica.

- Meni je jako drago da je Krizni štab kantonalnog Ministarstva zdravstva dao tu vrstu preporuke, jer smo, u analizama našeg ministarstva, primijetili određeni pad kvaliteta nastave, što je, na neki način, bilo i za očekivati. Tako da, 1. septembra, u najvećem dijelu osnovnih i srednjih škola kreće nastava na području ZDK-a, a prvi ponedjeljak u mjesecu oktobru i nastava na Univerzitetu Zenica - kazao je nakon današnje sjednice Vlade ZDK resorni ministar obrazovanja prof. dr. Spahija Kozlić.

Ministarstvo će, napominje, pripremiti i instrukciju svim osnovnim i srednjim školama o načinu, odnosno modelu izvođenja nastave.

- Spremno je, ukoliko dođe do značajnijeg porasta broja oboljelih od koronavirusa, da se pređe na jedan od modela nastave koji smo koristili tokom prošle školske godine, uključujući i potpuni prelazak na online. Ja se nadam da neće doći do toga i vjerujem da ćemo, na taj način, popraviti stanje kvaliteta izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama - ističe Kozlić.

Nastava će se, podvlači, odvijati u skladu s epidemiološkim mjerama, koje predviđaju dezinfekciju svih prostorija. Ministarstvo je, napominje, ranije uputilo preporuku prosvjetnim radnicima da se vakcinišu, a do kraja sedmice škole imaju obavezu da im dostave i podatke o broju vakcinisanih.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK Adnan Jupić ističe kako je to tijelo "u permanentnom zasjedanju".

- Što se tiče epidemiološke situacije na području ZDK-a, ona se, onako kako smo i najavljivali, blago usložnjava. Imamo nešto veći broj oboljelih ljudi. To nije neočekivano, s obzirom na dešavanja i u našoj okolini - kazao je Jupić.

Podvlači kako, ipak, nisu donosili nove mjere „u smislu pooštravanja epidemioloških mjera“, ali najavljuje da će pratiti situaciju i u skladu s tim reagirati.

- U slučaju dodatnog pogoršanja, imamo, za sve eventualne situacije, spremne mjere i ono što bi mi predložili Vladi ZDK. Ali, ja se nadam da, u saradnji sa građanima - kako je bilo i u proteklom periodu; poštivajući epidemiološke mjere, vakcinacijom stanovništva...nadam se da ćemo izbjeći barem one najoštrije epidemiološke mjere - ističe Jupić.

ZDK je, napominje, pripremio 60 vakcinalnih punktova, a i vakcina ima dovoljno. Svakim je danom i manji otpor vakcinaciji, kojom je, procjenjuje, do sada obuhvaćeno od 15 posto stanovištva tog kantona. Vakcinacija je, ističe, jedini i najbrži izlaz iz ove krize te čine sve da što spremniji dočekaju „četvrti val koronavirusa“. Građani se već nekoliko sedmica mogu vakcinisati i bez najave.

- Naši su bolnički kapaciteti imali prilike da iskoriste, na najbolji mogući način, u smislu odmora zdravstvenog kadra koji je bio preopterećen. Ja im čestitam na svemu što su uradili na zaštiti zdravlja stanovništva ZDK. Prilagodili su postojeće kapacitete. Znači, zdravstvo ZDK-a je spremno da odgovori svim izazovima. Iskreno, kao čovjek i ljekar se nadam da više nikada nećemo biti u onako teškoj situaciji, u kakvoj smo bili u aprilu ove godine - napominje Jupić.

Pogledajte https://fena.ba/video/6362

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/18GDBea8MmCLuiotOq8N-w6QVzPZHoz2s?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo