Ekonomija     | 24.08.2021. 14:20 |

Dodik: Postoji odluka o raspodjeli sredstava za sanaciju posljedica pandemije

FENA Hana Imamović

BANJA LUKA, 24. augusta (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdio je na današnjoj pres-konferenciji u Banjoj Luci da već postoji odluka o raspodjeli sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za sanaciju posljedica pandemije.

Kako navodi, prema toj odluci 38 posto trebala bi dobiti Republika Srpska, jedan ili dva posto Brčko Distrikt i ostalo bi bilo doznačeno Federaciji BiH.

- To je osnova na kojoj treba izvršiti raspodjelu ili će to pitanje zapasti u probleme, ali ako se budemo držali dogovora koji smo imali ranije onda je situacija ovakva jer su sredstva i namijenjena za sanaciju posljedica pandemije - dodaje Dodik.

Podsjetio je da su u pitanju sredstva koja se duži niz godina koncentriraju i ona se doznačavaju kao pripadajuća sredstva BiH, nije u pitanju kredit, ona se neće vraćati niti će se na njih plaćati kamata, BiH će jedino platiti konverziju iz valute u valutu.

MMF je u ponedjeljak  u večernjim satima doznačio sredstva na račun Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), a po osnovu alokacije specijalnih prava vučenja (SDR) u iznosu od 254.182.273 SDR.

U skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima, CBBiH će, kao fiskalni agent Bosne i Hercegovine, za doznačena sredstva odobriti protuvrijednost u iznosu od 602.540.349 KM na depozitni račun po MMF transakcijama - glavni račun Ministarstva finansija i trezora BiH.

Centralna banka Bosne i Hercegovine će vršiti raspodjelu sredstava na bazi odgovarajuće instrukcije Ministarstva finansija i trezora BiH, kao vlasnika računa, rečeno je ranije iz te institucije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta