Svijet     | 23.08.2021. 14:59 |

Kontroverze o prijedlogu za brojanje indijskih kasti na popisu stanovništva

FENA Internet

NEW DELHI, 23. augusta (FENA) - Glavni opozicioni i regionalni lideri sastali su se s indijskim premijerom Narendrom Modijem kako bi se zalagali za prebrojavanje kasti u nadolazećem popisu stanovništva.

- Popis kasti bit će historijska mjera za siromašne - rekla je Tejashwi Yadav, čelnica regionalne Rashtriya Janata Dal (RJD), a prenosi India Press Trust.

Odluka Modijeve stranke Bharatiya Janata da to ne učini izazvala je politička previranja, javlja BBC.

Hinduistički duboko hijerarhijski i represivni kastinski sistem, koji je star oko 2.000 godina, stavlja Brahmane ili svećenike na vrh, a Dalite (poznate i kao nedodirljive) i Adivasise (plemenska kasta) na dno.

Između njih nalazi se mnoštvo kasta, teško je čak reći koliko ih nema jer ne postoji lista koja ih je sve pobrojala.

Međutim, postoji niz nižih i srednjih kasta, za koje se vjeruje da čine oko 52 posto populacije, koje su priznate kao "druge zaostale klase" ili OBC.

Iako je indijski popis stanovništva, koji se provodi svakih 10 godina, uvijek bilježio stanovništvo Dalita i Adivasisa, nikada nije brojao OBC.

Sada nekoliko političkih stranaka, uključujući saveznike BJP-a, zahtijevaju kastinski popis - što je u osnovi brojanje OBC-a. Međutim, vlada je to odbila.

Vladajuća stranka navodi da neće računati kaste, ali kritičari kažu da je taj potez proračunat.

Izbori se održavaju sljedeće godine u spornoj državi Uttar Pradesh, a stručnjaci vjeruju da BJP nerado pokreće bilo koja pitanja koja bi mogla donijeti neželjena iznenađenja, posebno nakon što je ova stranka imala gubitke na državnim izborima u Zapadnom Bengalu.

Kasta je ključni faktor na svim indijskim izborima, od seoskog vijeća do parlamenta. Još više u Uttar Pradeshu, gdje moć i popularnost BJP-a počivaju na delikatno skovanom savezu kasti, a posebno onih u kategoriji OBC.

Brojanje kasti moglo bi uzrokovati pukotine u glasanju hindusa, koje je BJP uspio konsolidirati posljednjih godina.

Vlada je također tvrdila da bi to dovelo do dubljeg potvrđivanja validnosti kastinskih identiteta, a niže kaste kažu da je identitet stvarnost s kojom se svakodnevno bore i samo privilegovani mogu sebi priuštiti da previde kastu.

Kritičari kažu da postoji još jedan razlog za oklijevanje BJP-a. Prebrojavanje OBC-a otkrilo bi koliki veliki dio stanovništva oni (OBC) čine, ali koliko malo toga čine više kaste, koje ipak dominiraju politikom i birokratijom, zbog vjekovnih privilegija koje imaju na osnovu bogatstva i obrazovanja.

Daliti, ili "nedodirljivi" su sloj društva koji je na najnižem nivou u indijskom sistemu kastâ. Kršćanski daliti danas čine 2,3 posto od 1,3 milijardi indijskoga, većinski hinduističkoga, stanovništva. Od toga daliti čine oko 60 posto indijske kršćanske zajednice. Muslimana je oko 14 posto. Prema vjerovanju nemaju nijednu varnu. To znači da se razlikuju od ostalih kasta što u sebi nemaju nijedan dio božanstva Puruše. Nemaju nikakav status u društvu. Smiju obavljati samo najgore i najteže poslove: čišćenje fekalija, prosjačenje, prostitucija, nošenje leševa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'