Svijet     | 23.08.2021. 14:25 |

Zelenski obećao da će učiniti sve da vrati Krim

FENA Internet

KIJEV, 23. augusta (FENA) - Ukrajinski predsjednik obećao je u ponedjeljak da će učiniti sve što može kako bi vratio poluotok Krim, koji je pripojen Rusiji prije sedam godina, i pozvao međunarodne saveznike da podrže ove napore.

Predsjednik Vladimir Zelenski govorio je na samitu Krimske platforme, koji je Ukrajina organizovala da pojača pritisak na Rusiju zbog aneksije 2014.godine koju je veći dio svijeta proglasio nezakonitom. Zbog toga su odnosi Rusije i Zapada na veoma lošem nivou kakav nije bio još od Hladnog rata, piše AP.

U svom uvodnom izlaganju, Zelenski je obećao "učiniti sve što je moguće kako bi vratio Krim, tako da Krim, zajedno s Ukrajinom, postane dio Evrope".

- Za to ćemo upotrijebiti sva moguća politička, pravna i prije svega diplomatska sredstva - rekao je Zelenski i dodao da Kijevu treba "učinkovita podrška na međunarodnom nivou".  

Na samitu su učestvovali najviši dužnosnici iz 46 zemalja i blokova, uključujući Sjedinjene Države, Evropsku uniju i Tursku.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov osudio je samit kao "antiruski događaj".

Zelenski je optužio da je Rusija Krim pretvorila u "vojnu bazu" i "uporište za Rusiju da pojača svoj uticaj na crnomorsku regiju". Rekao je da je Moskva utrostručila svoju vojnu prisutnost na Krimu.

U aprilu je Rusija povećala broj vojnika blizu svojih granica s Ukrajinom, uključujući i Krim, što je izazvalo bijes međunarodne zajednice.

Na samitu je bilo zastupljeno svih 30 država članica NATO -a.

- Okupacija Krima dovodi u sumnju učinkovitost cijelog međunarodnog sigurnosnog sistema - rekao je ukrajinski predsjednik.

Naglasio je da bez povjerenja u međunarodni sigurnosni sistem niti jedna država ne može biti sigurna da neće postati sljedeća žrtva okupacije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'