Bosna i Hercegovina     | 22.08.2021. 16:50 |

Obilježena godišnjica bitke na Karovinama

FENA Saopćenje

KALESIJA, 22. augusta (FENA) - Delegacija Općine Kalesija predvođena sekretarom Mujom Tosunbegovićem, predstavnici koordinacije boračkih udruženja i organizacija, članovi Vijeća MZ Hrasno Gornje i Hrasno Donje danas su na lokalitetu Karovine položili cvijeće i proučili Fatihu za šehide koji su živote dali braneći ovu kotu od agresora 1992. godine.

- Na ovoj lokaciji 27 momaka, očeva, braće, pripadnika Armije RBiH dalo je svoje živote da bi mi danas imali slobodu. Oni su spriječili agresora, četnike, da se spoje sa svojim jedinicama u Dubravama i Visu što bi sasvim sigurno značilo teške dane za Bošnjake na ovim prostorima - kazao je sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović.

Istakao je da će Općina Kalesija i načelnik i u budućnosti pomagati da se omasovi obilježavanje ovakvih datuma i događaja, a posebno da se prilikom okupljanja obraćaju ljudi koji su bili direktni učesnici borbi.

Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Muharem ef.Mešanović u svom obraćanju rekao je da profesori u školama moraju više djeci govoriti o svim bitkama koje su hrabri pripadnici Armije RBiH vodili, jer im je to obaveza.

- Svi znamo da u nastavnim planovima nema tih lekcija, ali profesori znaju šta se dešavalo i trebaju pričati, organizovati ekskurzije, časove historije u prirodi na ovakvim mjestima. U bivšem sistemu o Titu i svim spomen obilježljima se znalo sve, a o našim bitkama i uspjesima malo ko šta zna - zaključio je Mešanović.

Kerim Jakubović iz Vukovija Donjih, Šemsudin Ćatić iz Hrasnja Donjeg i Hasan Ćorsulić iz Tojšića kao direktni učesnici borbe na Karovinama govorili su o tim teškim danima kada se spašavala cijela Kalesija ali i Tuzla, jer da je uspostavljena linija Karovine-Lisača-Aerodrom Dubrave i Vis teško bi se mogao ovaj teritorij braniti.

O bitnosti obilježavanja bitke na Karovinama govorio je i Jasmin Ćatić predsjednik Vijeća MZ Hrasno Donje koji je istakao da će sve učiniti da naredne godine bude veći broj prisutnih, ali je također kazao da ga raduje to što je ove godine veliki broj mališana i mališanki koji su sa svojim roditeljima došli da čuju šta se to dešavalo tih ratnih godina na ovim prostorima, saopćeno je iz Službe za informisanje Općine Kalesija.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!