Najave     | 21.08.2021. 09:12 |

Obilježavanje 29. godišnjice zločina na Korićanskim stijenama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. augusta (FENA) -Na lokalitetu Korićanskih stijena na planini Vlašić, Savez logoraša u Bosni i Hercegovini će, zajedno s Regionalnim savezom udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženjem logoraša Prijedor `92.“, Udruženjem logoraša Kozarac i Udruženjem porodica poginulih i nestalih osoba „Vrbanja“ Kotor Varoš i Travnik, u subotu, 21. augusta, obilježiti 29. godišnjicu od egzekucije 224 logoraša različitih nacionalnosti nad ponorom Korićanskih stijena.

Zločin nad logorašima su počinili pripadnici Interventnog voda policije RS iz Prijedora, uz izgovor „da ih vode na razmjenu“. Zločin je otpočeo naredbom logorašima da se poredaju i kleknu nad ponor Korićanskih stijena i pucanjem u leđa, uz povik pripadnika policije da oni ovdje mjenjaju „mrtve za mrtve, i žive za žive“. Međutim, zločin na Korićanskim stijenama je preživjelo 12 logoraša i istina o masakru se proširila, a neki od glavnih zločinaca su osuđeni pred Haškim trbunalom i Sudom Bosne i Hercegovine.

- Zločin na Korićanskim stijenama, kao i drugi zločini širom Bosne i Hercegovine, su počinjeni samo sa jednim ciljem, a to su etinički čista područja. Savez logoraša u Bosni i Hercegovini nikada neće pristati na ovakve fašističke ideje izgradnje „sterilnih sredina“, jer takve sredine historijski dokazano, nikada ne donose dugoročni napredak i prosperitet naroda, nego vode ka bolesnim i izopačenim društvima i pojedinicima. Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, kao i sve druge istinski demokratske snage svijeta, naši simpatizeri, saradnici i pomagači, nikada neće posustati u borbi za istinu, pravdu i pomirenje utemeljeno na istini, a to je jedina prava investicija za dobro svih naroda u BIH, a ne samoproglašenih „nadnaroda“ i pojedinaca - navodi se u saopćenju Saveza logoraša BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom