Bosna i Hercegovina     | 20.08.2021. 18:08 |

Ministrica Hota-Muminović: Povratak učenika u školske klupe je prioritet

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) - Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (KS) uveliko obavlja pripreme za novu školsku godinu, saopćila je kantonalna pres-služba.

- Iduće sedmice imat ćemo finalne konsultacije s Kriznim štabom Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom saobraćaja. Potom u srijedu slijedi radno-konsultativni sastanak s predstavnicima direktora, oba sindikata i Vijeća roditelja KS. Povratak učenika u školske klupe je prioritet i baziran je na preporukama UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije. Škole moraju biti otvorene, a zadnje se zatvaraju u slučaju da se epidemiološka situacija pogorša. Mi smo spremni za sve scenarije - izjavila je kantonalna ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota - Muminović.

Već stečeno iskustvo u radu u uvjetima pandemije, dodala je, pretočeno je u Priručnik za organizaciju i realizaciju nastave u uvjetima COVID-19, s jasnim smjernicama čiji je cilj olakšanje nastavnog procesa.

Ministrica je za iduću sedmicu najavila organizaciju panela za odgajatelje, nastavnike, stručne saradnike, direktorice i direktore. Po njenim riječima, odabran je niz aktuelnih tema, a među njima ‘Digitalizacija nastavnog procesa’, ‘Uloga školskog menadžmenta u kriznim situacijama’, ‘Zaštita i unapređenje mentalnog zdravlja djece/učenika i nastavnika’.

Također je kazala da će mobilni timovi za podršku inkluzivnom obrazovanju, kao i asistenti u nastavi, biti na raspolaganju od prvog dana nove školske godine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'