Magazin     | 19.08.2021. 14:24 |

Beč - Od 5. oktobra izložba "Tizianova slika žene"

FENA Saopćenje

BEČ/SARAJEVO, 19. augusta (FENA) - Muzej historije umjetnosti u Beču izložbom "Tizianova slika žene. Ljepota - ljubav - poezija” planira osvijetliti stvaralaštvo ovog venecijanskog majstora, saopćio je Eurocomm PR.

- Ova jesen u Beču pripada ženama, posebno Tizianovim - navedeno je u saopćenju uz najavu da od 5. oktobra posjetitelji mogu očekivati 60 slika iz međunarodne zbirke, uključujući i portrete Tintoretta, Veronesea, Bordona i Lotta.            

Izložba "Tizianova slika žene" donosi klasične ali i idealizovane portrete. Uočava se i nekolicina slika često nepoznatih žena koje su većinom dolazile s kopna, iz regija, gdje su imale važniju ulogu od žena iz grada na vodi.

Ova pojava se objašnjava sistemom vladavine u Veneciji, u kojem su muškarci podijelili vlast među sobom i žene isključili iz vlade, zbog čega su se vrlo rijetko pojavljivale na službenim portretima.

Tizian i njegovi savremenici prave prva djela u novom svijetlu prikazujući ženu u različitim fasetama njenog bića, od ideala ljepote do odlučne feministkinje.

Najavljena izložba, protkana pozajmicama iz muzeja cijelog svijeta, istovremeno je poklon posjetiocima jer bečki muzej historije umjetnosti "Kunsthistorisches Museum (KHM)" ove godine slavi 130. rođendan.

U 16. stoljeću slikarstvo je posvećivalo veliku pažnju ženama, što je bio odraz kako političkih tako i društvenih prilika. Umjetnici su dolazili u Veneciju da bi slavili žene i ljubav prema njima.

Nadahnuti duhom tog doba, Tizian i njegovi savremenici poput Palme Vecchioa, Lorenza Lota, Paris Bordone, Jacopa Tintoretta i Paola Veronesea stvarali su poetsko-erotske portrete žena i revolucionirali evropsku umjetnost u vijekovima koji su uslijedili. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta