Ekonomija     | 19.08.2021. 10:48 |

Sto godina CIGRE – Nove tehnologije iz oblasti elektroenergetike

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO/PARIZ, 19.  augusta (FENA) - Međunarodno vijeće za velike električne sisteme (CIGRE) započelo je obilježavanje stogodišnjice osnivanja virtualnim zasjedanjem više od 2.500  delegata iz cijelog svijeta među kojima je i šest iz Bosne i Hercegovine.

Iz kongresne palate u Parizu (Palais des Congres) taj virtualni događaj bit će emitovan uz korištenje najsavremenije digitalne tehnike i na najvišem profesionalnom nivou. Na skupu koji će trajati do 27. augusta bit će prezentovano oko 800 referata, te održani brojni događaji posvećeni ovoj stogodišnjici i istorijskim činjenicama s tim u vezi.

Naime, prije sto godina pojava elektroenergetskih sistema sve veće snage i velikih dužina izazvala je specifične tehničke probleme u njihovom planiranju, pogonu i proizvodnji opreme. Inženjeri zainteresirani za takve probleme uvidjeli su potrebu široke međusobne izmjene tehničkih iskustava na internacionalnom nivou i 1921. godine u Parizu su osnovali organizaciju Međunarodno vijeće, sadašnju CIGRE.

Zadatak organizacije je da okuplja stručnjake svih zemalja svijeta, koji su zainteresirani za velike električne mreže, kako bi na skupovima i kongresima izmjenjivali svoja iskustva. Rad se u toj organizaciji odvijao u studijskim komitetima čiji su članovi vrhunski svjetski eksperti. Promotor takve organizacije je bio Jean Tribot - Laspière, čovjek koji je čitav život posvetio oranizaciji CIGRE. On je bio osnivač, kasnije generalni direktor i generalni sekretar  CIGRE, od osnivanja 1921. do svoje smrti 1963. godine. Osim što je bio osnivač on je obnovio rad CIGRE, nakon Drugog svjetskog rata. U novembru 1921. godine je organizirana prva konferencija na kojoj je bilo prisutno 12 zemalja sa 59 učesnika.

Govoreći o 48. zasjedanju CIGRE koje je upravo počelo predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Edhem Bičakčić je u  izjavi za Fenu podsjetio na učešće Bosne i Hercegovine u radu ove strukovne organizacije, posebno na 23. august 1992. godine i skup u sali Privredne komore BiH u Sarajevu na kojem je pod opsadom nezabilježenom u novijoj istoriji ratovanja, pod kišom granata, bez električne energije veliki broj entuzijasta i optimista, formirao Bosanskohercegovački komitet CIGRE i izabrao rukovodstvo.

- Predvodio sam delegaciju koja je izišla iz opkoljenog Sarajeva i otputovala u Pariz na 34. zasjedanje. Dočekao nas je tadašnji generalni sekretar CIGRE Ives Porcheron, koji nam je na zasjedanju Generalne skupštine omogućio predstavljanje elektroenergetske situacije u Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo prijemom našeg Nacionalnog komiteta - BH K CIGRE u punopravno članstvo ove krovne organizacije - prisjetio se Bičakčić.

Na 48. zasjedanju CIGRE BiH će se predstaviti sa dva stručna referata, a jedan od njih je „Konceptualiziranje hibridnog elektroenergetskog sistema i dizajn mikro mreže za snabdjevanje udaljenog turističkog sela“. Autor je mlada inženjerka Esma Musić, referat je nastao kao rezultat saradnje Internacionalnog Burch Univerziteta i JP Elektroprivreda BiH, a zanimljiv je ne samo za stručnu nego i širu javnost.

-  Naša zemlja obiluje prirodnim bogatstvima i odmor u udaljenim planinskim selima nije samo zanimljiv stranim turistima, već i domaćim. Novi pristup u načinu elektrifikacije ovakvih mjesta bi smanjio zagađenje, povećao primamljivost za turizam, ali i napravio velike uštede. Mnoge zemlje su provele tranziciju prema lokalnoj proizvodnji električne energije na udaljenim područjima, tako da se mogu vidjeti cijela sela koja na krovovima kuća imaju instalirane solarne panele – navela je Musić.

Bičakčić smatra da ideje iz tog referata predstavljaju budućnost, ali i držanje koraka sa vremenom i novim tehnologijama iz oblasti elektroenergetike.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo