Svijet     | 19.08.2021. 07:54 |

Zbog Covida SAD poziva lidere zemalja članica UN-a da zasjedaju u video formatu

FENA Internet

NEW YORK, 19. augusta (FENA) - Sjedinjene Države pozivaju više od 150 zemalja, koje planiraju poslati svoje lidere ili ministre vlade u New York kako bi sljedećeg mjeseca govorili na Generalnoj skupštini UN-a, da razmotre mogućnost video obraćanja kako bi se spriječilo eventualno nekontrolisano i brzo širenja COVID-19.

U službenoj noti iz Misije SAD-a upućenoj 192 zemlje članice UN-a također se poziva na to da svi drugi sastanci i popratni događaji u organizaciji UN-a budu virtualni, te da paralelni sastanci koji dovode putnike u New York "nepotrebno povećavaju rizik za našu zajednicu, Njujorčane", kao i ostale putnike.

U noti se također navodi da je Bidenova administracija posebno zabrinuta zbog toga što su generalni sekretar Antonio Guterres i dolazeći predsjednik Generalne skupštine Abdulla Shahid domaćini ličnih događaja na temu klimatskih promjena, vakcina, 20. godišnjice Svjetska konferencija UN-a protiv rasizma, prehrambenih sistema i energije, prenosi AP.

- Sjedinjene Države spremne su uložiti sve napore kako bi ovi važni događaji o zajedničkim prioritetima bili uspješni u virtualnom formatu - navodi se u noti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo