Svijet     | 18.08.2021. 12:05 |

Borrell: Potrebni pregovori s talibanima o evakuaciji

FENA Internet

MADRID, 18. augusta (FENA) - Najviši diplomata Evropske unije Josep Borrell rekao je da je potrebno razgovarati s talibanima kako bi se osigurala evakuacija stranih državljana i onih Afganistanaca koji su sarađivali sa snagama NATO-a.

- Rekao sam da moramo razgovarati s njima, a nekima je to bilo skandalozno. Ali kako bismo trebali otvoriti siguran prolaz do aerodroma ako ne razgovaramo s onima koji su preuzeli kontrolu nad Kabulom? - rekao je u srijedu Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnosnu politiku.

Borrell je rekao da je njegova glavna briga trenutna situacija onih kojima je potrebna pomoć da odmah napuste zemlju zbog straha od odmazde, prenosi AP.

- Ono što se dogodilo u Afganistanu poraz je za cijeli zapadni svijet i svi moramo imati hrabrosti to prihvatiti. Vidjeli smo slike velike gužve koja otežava rad aerodroma. Nadamo se da se situacija može kontrolisati i da će naši avioni moći sletjeti i poletjeti, ali da budem iskren, ne znam šta će se dešavati - rekao je Borrell.

- Ono gdje trebamo djelovati nije toliko u samom aerodromu, koji američka vojska ima pod svojom kontrolom, već kako prebaciti ljude koji trebaju doći do aerodroma - kazao je on.

- Moja odgovornost je identificirati i pomoći u premještanju onih koji su radili s nama. Ali to ne isključuje mogućnost da EU otvori vrata za druge ljude - rekao je Borrell. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo