Svijet     | 18.08.2021. 08:44 |

Novi rekordan broj zaraženih koronavirusom u Novom Južnom Walesu

FENA Internet

SYDNEY, 18. augusta (FENA) - Australska država Novi Južni Wales izvijestila je u srijedu o najvećem broju dnevnih infekcija koronavirusom, uprkos lockdownu koji je uveden u Sydneyu i drugim dijelovima države.

Premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian rekla je da su u 24 sata do utorka navečer zabilježena 633 nova lokalno prenesena slučaja, a potvrđena su i još tri smrtna slučaja povezana s Covid-19, čime je broj umrlih od početka pandemije porastao na 116, prenosi dpa.

Veći dio Sydneya je bio u strogom lockdownu više od sedam sedmica, a druga područja u državi pridružila su se ovom gradu u karantini jer varijanta Delta se nastavlja širiti.

Canberra i područje oko nje također su u lockdownu nakon što je prošle sedmice zabilježen prvi lokalni slučaj Covid-19 u više od godinu dana.

Victoria je u međuvremenu zabilježila 24 nova lokalna Covid-19 slučaja. Lockdown u Melbourneu, šesti, koji je uveden početkom mjeseca produžen je najmanje do 2. septembra.

Australija, sa svojih 25 miliona stanovnika, dugo je bila vrlo uspješna u borbi protiv pandemije zbog veoma strogih mjera, uključujući i zatvorene međunarodne granice s nekoliko izuzetaka od marta 2020.

Međutim, veliki dio stanovništva ponovo je u lockdownu zbog širenja varijante Delta i sporog procesa vakcinacije. Do sada je oko 27 posto Australaca starijih od 16 godina potpuno vakcinisano, a gotovo polovica starijih od 16 godina primila je jednu dozu vakcine.

Više od 40.000 slučajeva potvrđeno je širom zemlje, a više od 960 ljudi je umrlo od posljedica koronavirusa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta